A pályázatot hasonló rendszerben hirdettük meg, mint az elmúlt esztendőben: az önkormányzatok, az önkormányzati társulások és a tanyagazdaságok is forráshoz juthatnak. Az önkormányzatok 90, míg a tanyagazdaságok 75 %-os támogatást kaphatnak. Jövőre reményeink szerint 2 milliárd forinttal folytathatjuk a programot – hangsúlyozta az államtitkár.

A tavalyi pályázati forduló tapasztalatairól szólva kiemelte, hogy az egyik legnépszerűbb célterület a tanyasi utak karbantartása volt. A Vidékfejlesztési Minisztérium törekvéseivel összhangban az önkormányzatok nem aszfaltozásra költötték a forrást, hanem munkagépeket vásároltak, hogy a sajátos viszonyoknak megfelelően tudják fenntartani az utakat. Erre idén 300 millió forintot különített el a tárca.

Ugyancsak sokan pályáztak támogatásra a tanyasi termékek piacra juttatásához, melyre idén 450 millió forint jut. A tárca minden eszközzel próbálja az élelmiszerellátási láncot lerövidíteni, hogy a termelőtől közvetlenül a fogyasztóhoz jusson a termék. Ennek érdekében lehet például védjegy vagy minőségtanúsítási rendszer kidolgozására is forrást igényelni. Többen jelezték, hogy fővárosi vagy megyeszékhelyi piacok fejlesztésére kérnének támogatást, mert fontos, hogy ott is megjelenjenek a tanyasi termékek – emelte ki V. Németh Zsolt a Kossuth Rádióban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) három állomásból álló tájékoztató rendezvénysorozatot szervez a leendő pályázóknak a Magyar Tanyákért Programiroda közreműködésével. Július 10-én Kecskeméten, 13-án Mezőtúron, 17-én Kállósemjénben ismerhetik meg a legfontosabb tudnivalókat az érdeklődők. Bővebb információ a www.umvp.eu honlapon érhető el.

A pályázatokat augusztus 31-ig lehet beadni a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet elektronikus kitöltő felületén.



Vidékfejlesztési Minisztérium