A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2-2 hónappal meghosszabbítja a 2011. májusi fagykárokra igénybe vehető hitelkérelmek benyújtási és elbírálási határidejét.

A tavaly májusban fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők így 2012. augusztus 31-ig nyújthatják be hitelkérelmeiket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által megjelölt hitelintézetekhez.

A VM 100%-ban kamat- és költségtámogatott fagykárhitelre 8 milliárd forintos keretösszegű kedvezményes hitelt biztosít az MFB közreműködésével a tavaly fagykárt szenvedett gazdálkodók megsegítésére. A tárca azokat a károsult gazdákat is szeretné segíteni, akik felismerve az öngondoskodás jelentőségét, most kötnek mezőgazdasági biztosítási szerződést. Akinek nincs biztosítási szerződése, az is igényelhet hitelt, de csak az egyébként járó kamattámogatás felére lesz jogosult az uniós szabály alapján.

Az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 10 millió forint kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje legfeljebb 20 év. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. 100 százalékos károsodás esetén hektáronként 1,6 millió forint hitel igényelhető, amennyiben rendelkezik a károsult termelő megfelelő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel. A hitelfelvevő kedvezményes díjú intézményi kezességvállalást igényelhet, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány biztosít.

A hitelprogramban 2012. október 31-ig megkötött szerződésekhez kamat- és költségtámogatás, valamint kedvezményes díjú kezességvállalás párosul. A hitelprogramban résztvevő takarékszövetkezetek listája a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) honlapján érhető el.

2011-ben a májusi fagyok után mintegy 4000 gazdálkodó jelentett kárt a területe szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságánál.

A rendelet június 29-től hatályos.


Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium