A parlagfű elleni harcot minden évben felvesszük. Törvény szabályozza e gyomnövény irtását. Mire számíthat az, aki nem mentesíti a parlagfűtől a hozzá tartozó területeket? Erről is nyilatkozott a Rádió 7-nek Dr. Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója.

A parlagfű mellett vannak más gyomnövények, melyek irtása kötelező, ezek a következők: aranka félék, selyem kóró, kesernyés csucsor. Ezek a gyomnövények az emberi egészséget nem veszélyeztetik, ezek irtása növényvédelmi szempontból fontos. A parlagfű azonban allergiát okoz.

Július 1-je után, ha valaki a parlagfű virágbimbójának kialakulását, virágzását nem akadályozza meg, akkor növényvédelmi bírsággal sújtható, illetve a területén közérdekű védekezés rendelhető el, azaz kényszerkaszálás.

Magát a felderítést a Földhivatal, illetve a Földmérési és Távérzékelési Intézet végzi, majd átadja intézkedésre a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak.
Az adott kormányrendelet alapján a terület nagyságától, a fertőzés mértékétől, illetve attól függően, hogy bel- vagy külterület megteszik a szükséges intézkedéseket. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet - hívta fel a figyelmet Dr. Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója.

Egy terület akkor számít fertőzöttnek, ha minimum 5 %-án megtalálható a parlagfű. Amennyiben 50 %-nál nagyobb a borítottság, akkor a területre irányadó bírságtételnek a magasabb tételét kell kiszámlázni az eljáró hatóságnak.

Forrás: promenad.hu