40 milliárd forinttal újra pályázatot hirdet az állattartó telepek korszerűsítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium – jelentette be Fazekas Sándor tárcavezető az MTV Ma Reggel című műsorában. A támogatási kérelmeket augusztus 1-31. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Azok a gazdák pályázhatnak, akik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő állattartó telepet üzemeltetnek. Egy pályázó legfeljebb 870 millió forintot igényelhet, míg a kisértékű beruházásokra maximum 25 millió forintot kérhetnek a jelentkezők. A keretösszeg 10%-át a kisértékű (maximum 25 millió forintos támogatási igényű) beruházásokra különítette el a tárca. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-60%-a lehet.

A támogatást az állattartó telepek bővítésére, a takarmányozási és a műszaki színvonal, az állategészségügyi és az élelmiszerbiztonsági feltételek, az infrastruktúra, valamint a munkakörülmények javítására lehet felhasználni. A forrás azt is elősegíti, hogy a telep megfeleljen a trágya elhelyezését szabályozó uniós előírásoknak.

A pályázattal a Vidékfejlesztési Minisztérium célja az állattenyésztés és a növénytermesztés felborult arányának helyreállítása. A tárca elszánt az állattenyésztés talpra állításában, ezért az ágazat kiemelt támogatást kap az európai uniós és a nemzeti forrásokból is.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium