Nyakunkon a karácsony, elkezdődött a vásárlási roham; ezzel egyidőben elindultak a szezonális fogyasztóvédelmi ellenőrzések is. A Rádió 7 szerdai Napraforgó vendége Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója volt, akivel Égető Gyula beszélgetett.

Egész évben folyamatosan végzünk ellenőrzéseket, jelenleg a szezonális vizsgálatok, azaz a karácsony előtti ellenőrzések zajlanak – fogalmazott Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója, aki elmondta, az elmúlt 2 évben szemléletváltás történt a fogyasztóvédelemnél, ugyanis szigorú pénzbírságok helyett inkább a felszólításra helyezik a hangsúlyt. Elmondható, hogy a statisztikai adatok bizakodásra adnak okot, mert csökkent a büntetések száma, valamint a fogyasztók is jobban figyelembe veszik, hogy mit és milyen minőséget vásárolnak.

Évek óta visszatérő probléma, hogy az ünnep elteltével rengeteg fogyasztói reklamáció érkezik, hogy hibás műszaki cikket, vagy épp nem megfelelő ruhaneműt adtak vagy kaptak ajándékba, amelyeket a kereskedők nem váltanak vissza – folytatta Petrik Sándor. Vásárláskor feltétlenül őrizzük meg a vásárlási nyugtát, számlát és a jótállási jegyet, ezek hiányában hiába fordulunk a fogyasztóvédelemhez. Azonban a fogyasztóvédelem nem kötelezheti a kereskedőt arra, hogy cserélje ki, vagy fizesse ki az eladott terméket, csak a jogszerű magatartást követelheti.

Sűrűn előfordul, hogy az áruházláncok akciós termékeket hirdetnek, de a kereskedők már az első napon arra hivatkoznak, hogy elfogyott. Ilyen esetben a vevőnek a vásárlók könyvében ezt rögzíteni kell, hogy mikor és milyen termékért járt ott, a fogyasztóvédelem ezután intézkedik.

Olyan esettel is találkozhatunk, hogy például egy televíziót már hónapokig használnak az üzletben, és ugyanannyiért szerezhetjük meg, mintha egy új, bontatlan csomagolásút vásárolnánk. Azonban a jótállási és a szavatossági időt mindig a vásárlás napjától számítják – derült ki a műsorból.

A szeretet ünnepéhez az úgynevezett „veszélyes termékek” is hozzájárulnak. Idetartoznak a műszakilag hibás fényfüzérek, fenyőfaizzók, ezek ugyanis áramütést és tűzesetet is okozhatnak. A gyártóknak meg kell felelniük bizonyos vizsgálatoknak és uniós előírásoknak is, emellett a fogyasztóvédelem is próbálja kiszűrni a veszélyt okozható termékeket. A Napraforgó vendége felhívta a figyelmet, hogy a fényfüzérek csomagolásain vásárlás előtt ellenőrizzük le, hogy van-e rajta CE jelölés; ilyenkor szinte biztos, hogy biztonsággal hazavihetjük a terméket.

Ha mégis olyan ajándékot kapunk, aminek a minősége kifogásolható, akkor a kereskedőhöz kell fordulni. Azonban olyan helyzetbe is kerülhetünk, amikor a forgalmazó már bezárt, ilyenkor a garanciális szervizet kell megkeresni, mert ők tartják a kapcsolatot az importőrrel, ahonnan a termék származik. Egy jó tanács; vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a kereskedő visszaváltja-e a terméket, ezzel elkerülhetjük a kínos helyzeteket.

Forrás: promenad.hu