Megszűnnek okmányirodák, hiszen januártól megalakulnak a járási hivatalok, minderről B. Nagy Lászlót, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját kérdeztük, a Rádió 7 Napraforgó című műsorában. A magazinban szóba került több kormányhivatal által megszervezett rendezvény, valamint a trafiktörvény is.

2013. január 1-jétől megszűnnek okmányirodák, ugyanis úgynevezett járási hivatalok veszik át azokat az állami feladatokat, amelyeket eddig az önkormányzatok végeztek. Ezek közé tartoznak például a személyi dokumentumok, mint a személyi igazolvány, jogosítvány, valamint a különböző engedélyek, többek között a vállalkozói igazolvány kiállítása – mondta B. Nagy László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

http://static.promenad.hu/article/11/89/29/991325a53571791972e4cb6d6fb76e8b_normal.jpg

Az országban összesen 175 járási hivatal működik majd. Csongrád megyében 7 városban intézhetjük ügyeinket: Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Kisteleken, Makón, Mórahalmon, Szegeden és Szentesen. Az ezekhez a városokhoz tartozó kisebb települések választhatnak, hogy melyik járási hivatalhoz kívánnak tartozni.

A kormányrendeleti rendszer kiépítésének elsődleges célja az, hogy hatékonyan, olcsón és gyorsan intézhetjük el ügyeinket, az ország bármely pontján, ugyanis nem csak a bejelentett lakóhelyünkön fordulhatunk járási hivatalhoz. – folytatta B. Nagy László. Egyébként a járási hivatalok januártól nagyrészt ugyanott találhatók meg, mint a mostani okmányirodák, és általában az ott dolgozó személyek is ugyanazok maradnak, ám előtte el kell végezniük egy ingyenes továbbképzési tanfolyamot.

A kormánymegbízott elmondta, hogy a kormányablakokkal kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kap, ami az államigazgatásban ritkán fordul elő.

A kormányhivatal különböző rendezvényeket is szervez, például a magyar kereskedelem fejlesztése céljából. Ilyen lesz a Magyar Élelmiszer Hazai Ízek fesztiválja is, melyen a falusi termelők, kisvállalkozók találkozhatnak például a felvásárlókkal és az étteremvezetőkkel, ahol akár kereskedelmi kapcsolatok is kialakulhatnak. Belépési díj nélkül várják az érdeklődőket is, több programmal és előadással is.

Szeptember 29-én pedig Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban avatnak fel egy turulmadár-szobrot, amelyet bronzból készített Matl Péter. Az elkészített műalkotást a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök avatja fel. Ezen a napon hetven határon túli magyar is állampolgársági esküt tesz a településen.

A műsor végéhez közeledve, B. Nagy László a 2013. júliusában hatályba lépő trafiktörvényről is beszélt. Elárulta, ez elsősorban arról szól, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a cigarettára. A most működő 35-40 ezer bolt számát lecsökkentik 6-7 ezer dohányboltra. Ez azért szükséges, mert az államhoz befolyt dohányzási bevétel kevesebb, mint amennyit az egészségügyre kell ráfordítani a káros szenvedélyből okozott betegségek miatt.

Forrás: promenad.hu