November 30-ig kötelező regisztrálni a termelőknek, gazdálkodóknak a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági- és Vidékfejlesztési Kamara Csongrád Megyei Szervezeténél – tájékoztatott Kispál Ferenc, a kamara átmeneti elnöke.

Az országgyűlés július 12-én szavazta meg azt a törvényt, amely augusztus elsejétől kezdve kötelezővé teszi a kamarai tagságot az agrártevékenységet folytató személyek részére. Ekkor nevezte ki a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági- és Vidékfejlesztési Kamara a Csongrád Megyei Szervezet átmeneti elnökségének élére Kispál Ferencet. Az elnökség időtartama jövő év március 31-ig tartana, ám a megyében már február végén megtörténhet az új választás.

Az őszi munkák megkezdése miatt a gazdák elfoglaltak, ezért sikerült november végéig kitolni a regisztráció lehetőségét az agrártevékenységet folytatók részére, többek között az őstermelőknek, a családi gazdaságoknak és a társasvállalkozóknak. Ez a formaság mindenkinek kötelező, aki érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezik. Egyedül a magyar vadász, hegyközségi, növényvédő és állatorvosi kamarák tagjai mentesülnek ez alól – hívta fel a figyelmet Kispál Ferenc. A regisztrációhoz nem kötelező hivatalhoz fordulni, akár a termőföldekre is kimennek a bejelentkezést intéző falugazdászok, kamarai tanácsadók, de könyvelőknél is lehetséges lesz a bejelentés.

A kamarai tagság számos előnnyel járhat – folytatta az elnök. Több tanfolyamot indítanak majd a jövőben, a tervek között szerepel a mezőgazdasági vontató gépjárművezető tanfolyam, a mezőgazdasági gépész, és a növényvédő képzés is. Az ide tartozók számíthatnak területalapú támogatásra, valamint a kamara pályázatokat ad be, hogy esetleges megnyerésükkel tovább fejlődjön, és ezáltal segíthesse a gazdálkodókat.

A beiratkozáshoz szükséges egy regisztrációs lapot kitölteni, amelynek tartalmaznia kell az őstermelő valós adatait, például földterületének nagyságát, pontos lakcímét és e-mail címét. A papírt postán, vagy a www.agrarkamara.hu oldalon lehet elküldeni a hivatal felé. Amennyiben az intézet elfogadja ezt a benyújtott lapot, akkor az érintetteknek ki kell fizetni az ötezer forintos regisztrációs díjat banki átutalás vagy sárga csekk formájában. Az őstermelők a kamara Csongrád megyei szervezeténél, a falugazdászoknál, valamint a kamarai tanácsadóknál érdeklődhetnek.

Forrás: www.promenad.hu

Elérhetőségek:

Csongrád Megyei Agrárkamara: 0662/423-360

Oláh Rajmund ügyfélszolgálati szaktanácsadó: +3630/331-53-09
Ha kérdése van, felteheti személyesen is, Székkutason, a Művelődési Házban. Minden szerdán és csütörtökön, 8 órától 16 óra 30 percig.

Koncz Tamás falugazdász: +3630/349-49-51