A kistérségi mezőgazdasági startmunka program eredményeiről a szeptemberi testületi ülésen hallhattak beszámolót a megjelentek. Mint azt Szél István polgármester elmondta, a mintaprogram a terveknek megfelelően halad, a burgonyát felszedték, és szétválogatták. A termésből eddig, több mint 90 helyi, rászoruló család részesült. A megtermelt gyógynövényből tea készül, melyet a községi rendezvényeken is felszolgálnak majd, így azt a település apraja-nagyja fogyaszthatja.

A településvezetőtől megtudtuk, Székkutas Község Önkormányzata másfél millió forintot nyert fóliaházak építésére, hogy a termelési időszakot kitolhassák, és primőr termékekben is gondolkodhassanak, ezáltal az is a tervek közé kerülhetett, hogy az eddigi 14 fő helyett 20 fő dolgozhasson a programban. A polgármester hozzátette: a program résztvevői hölgyek, nagy részük gyermeket nevel, és az önkormányzat igyekszik őket élelmiszer- és ruhaadományokkal is segíteni.

Az önkormányzat az elképzelések szerint a három fóliaház által megtermelt zöldségek eladásából származó bevételt visszaforgatná: kazánt vásárolna, hogy a sátrakat fűteni tudja, vagy további sátrakat állítana, és a legfőbb cél, hogy a jövőben a megtermelt bevételből a program önfenntartóvá váljon.

Forrás: Kutasi Hírek