A HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda Gregus Máté Tagintézményében a tanévnyitó ünnepséget az iskola udvarán rendezték szeptember 2-án, ahol megjelent Szél István polgármester és Patócs Anikó igazgató is - számolt be portálunknak Tembel Tibor tagintézmény-vezető.

Először a polgármester köszöntötte a tanévnyitó alkalmából a megjelenteket, és arról beszélt, hogy milyen felújítások zajlottak a nyár folyamán. Elmondta, hogy egy 5,5 millió forintos pályázat keretében az iskola főépületében a mosdók kerülnek teljes felújításra, illetve két tanterem hőszigetelése, nyílászáró-cseréje és fűtés korszerűsítése oldódik meg még a rossz idő beálltra előtt. Ez nagy öröm, hiszen a 2009-2010-es pályázatok során ezen részekre nem jutott elegendő pénz. Most viszont teljes egészében megújul az iskola.

Szél István felhívta a nyolcadik osztályosok figyelmét a tanulás fontosságára, hogy a társadalom teljesítmény-elvű, és nagyon fontos, hogy milyen középiskolába iratkozik be valaki, így reálisan kell pályát választani.

Ezután Patócs Anikó lelkesítő szavait ismerhették meg a résztvevők. Összefoglalta a tanév teendőit és aktivitásra, motivációra, szorgalomra, kitartásra buzdított mindenkit. Elmondta példaként az olimpián szerepelt magyar sportolók esetét, különös tekintettel a hódmezővásárhelyi születésű Risztov Évára.

Ezután Tembel Tibor tagintézmény-vezető tartott beszédet, aki a gyakorlatias dolgokat ismertette. Elmondta, hogy a megújult Nemzeti Alaptanterv nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos magatartás kialakítására, a mindennapos testnevelés bevezetésére, a drog-prevencióra, az informatikai ismeretek elmélyítésére, a hon- és népismeretre és az idegen nyelvekre. Kutason egy mezőgazdasági projekt kialakítására is sor kerül, amelyben a székkutasi diákok elméletben és gyakorlatban is közelebb kerülnek a legközelebb eső munkalehetőséghez. Ha ezt kidolgozzák, egyúttal pályaorientációs modellt is teremtenek.

Ezután a tanulók beosztása következett osztályfőnökök és tantárgyak szerint, majd megemlítették, hogy az iskola 136 tanulójából 90-en kaptak ingyenes tankönyvcsomagot. Ebben a tanévben is a kistérség és a székkutasi önkormányzat szervezésében ingyenesen szállítják a külterületi tanulókat. Ez 11 óvodás és 22 iskolás gyermeket érint. Az első osztályt idén 17-en kezdték meg.

Forrás: promenad.hu