Hódmezővásárhely - 280 millió forintból 19 ágyas nappali kórházzal bővül az Erzsébet-kórház kakasszéki gyógyintézete. A száz százalékos pályázati finanszírozású beruházás várhatóan jövő tavasszal kezdődik. Az új szolgáltatás lényege: a betegek a fizikoterápiás kezelések után a nappali kórházban pihenhetnek – délután hazamehetnek.

Új, 19 ágyas nappali kórház kialakítására nyert a kakasszéki gyógyintézetben 280 millió forintot a vásárhelyi Erzsébet-kórház. Az épület padlásterében kap helyet az új szolgáltatás, amely profilbővülést jelent a gyógyintézet számára – hallottuk Sonkodi Gábor osztályvezető főorvostól. A betegek a fizikoterápiás kezelés után a nappali kórházban pihenhetnek, majd délután hazamehetnek. Azoknak a pácienseknek lesz előnyös ez, akik a kezelés idejére nem akarják családtagjaikat magukra hagyni – magyarázta. Az új szolgáltatás bevezetésével több pácienst tudnak majd ellátni.

A tervek szerint tavasszal kezdődhet a nappali kórház kialakítása – tudtuk meg Kallai Árpádtól, az Erzsébet-kórház főigazgatójától. Elmondta: a dél-alföldi régióban található rehabilitációs intézmények közösen pályáztak, ennek eredményeként nyert Vásárhely 280 millió forint támogatást - ebből száz százalékban finanszírozzák a beruházást.

A gyógyintézet rehabilitációs osztálya 99 ágyas, a reumatológiai részlege pedig 17. A 116 ágy száz százalékosan kihasznált. A területi ellátás szerint (170 ezer fő) elsőbbséget élveznek a vásárhelyi, a székkutasi, a mindszenti, a mártélyi betegek, a kimaradó helyekre érkezhetnek más településekről – előfordult már, hogy Debrecenből vagy Budapestről is jöttek gyógyulni Kakasszékre.

A rehabilitációs gyógyintézetben egyébként már évek óta működik az emelt szintű hotelszolgáltatás is. Négy kórteremben külön fürdőszoba, vécé, kábeltelevízió szolgálja a betegek kényelmét. Korábban megújult a mozgásszervi rehabilitációs osztály gyógymedencéje – 20 millió forintot költöttek rá. A magas sótartalmú vízzel telített medencében víz alatti tornával, súlyfürdőzéssel gyógyulhatnak a páciensek.

 

- Forrás: www.delmagyar.hu -