A vásárhelyi kórház jelentős fejlesztéseken megy keresztül. A Sürgősségi Osztály már majdnem 200 napja működik, miközben még folyik az intézmény korszerűsítése. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában vendégeink voltak dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója és dr. Lóczi Gerda, a Sürgősségi Osztály kinevezett vezetője.

190 napja működik Hómezővásárhelyen a Sürgősségi Osztály. Ez idő alatt közel 6500 beteget láttak el, közülük mintegy 10 százalék fekvőbeteg. Ez a betegszám átlagosan napi 35-40 beteget jelent – mondta dr. Kallai Árpád. A főigazgató hozzátette, a hozzájuk forduló betegek jelentős részének nem kell Szegedre utaznia ellátásért. Az egyszerűbb töréseket az osztályon begipszelik, csak az elmozdulásos, vagy idegsérüléssel járó esetekben kell a szegedi baleseti sebészetre vinni a betegeket.

Amikor a beteg a sürgősségi osztályra érkezik, akkor elsőként felmérik az állapotát. Az osztályon az állapotfelmérésnek köszönhetően a betegeket állapotuk súlyosságának megfelelő sorrendben látják el, amelyet az osztály munkatársai egy állapotfelmérő ív kitöltésével dokumentálnak. A kikérdezés során rákérdeznek, hogy milyen erősségű fájdalmat érez a beteg, hogy szükség esetén a fájdalomcsillapítást minél hamarabb megkezdhessék. Dr. Lóczi Gerda hozzátette, vagy mentő szállítja ide a betegeket, vagy a beteget az állapotának megfelelően irányítja az osztályra. A legforgalmasabb időszaknak a délután 4 óra utáni tehető. Jelenleg 50-60 fő dolgozik az osztályon, közülük 28-an orvosok.

Jelenleg még folyik az „A” Épület felújítása. A jelentős beruházás keretében az épületrész energia-racionalizálása folyik, azaz kicseréljük a nyílászárókat, a kazánokat, új rendszer látja el a fűtést és a meleg víz szolgáltatását. Emellett az épület megközelítésének megkönnyítését célzó pályázatot is szeretnének megnyerni. A főigazgató hozzátette, a beruházásokkal egy olyan infrastruktúrát szeretnének kialakítani, amely akár 100 évig biztosítja a magas szintű betegellátást.

Forrás: promenad.hu