Falumúzeumként ismerik Székkutason, mégsem múzeum, hanem emlékház az a József Attila utcai oncsaház, melyben a település örökségét mutatják be, és amelynek felújítása jó ütemben halad.

A Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesülete az önkormányzattal karöltve nyújtott be sikeresen pályázatot a Székkutasi Emlékház korszerűsítésére 20 millió forint - azaz 63.576 euro - értékben- a Darányi Ignác Terv keretében.

Az összegből kívül,belül megújul az épület, és funkcióiban is kibővül. A belső kiállítóterekben a paraszti, falusi emlékek és a Gregus hagyaték kap helyet, azt is bemutatva, milyen volt egy régi parasztház, de informatikát is segítségül hívják a régmúlt felidézéshez.

A régi épület mögött egy dohánypajta került kialakításra, ahol többek között vizesblokk és kemence is megépítésre került. Az udvar és a bejárat is akadálymentesen megközelíthető burokaltot kapott. A kertbe gyümölcsfák, valamint korabeli konyhakert települ. Itt kerülnek majd bemutatásra például ismert és kevéssé ismert gyógynövények.

A beruházás március elején kezdődött és jó ütemben halad, a szerkezeti munkálatok csaknem elkészültek, az épületre már egy napkollektor is felkerült. A belső tér kialakítás még hátravan, a kiállítás anyagának egy részét azonban - a Piroschkához és Hugo Hartunghoz kötődő emlékeket - a település vasútállomásának különtermében helyezik el.

A projekt befejezésének határideje november 30, de várhatóan hamarabb elkészülnek.

Forrás: Vásárhely24