Új szabályok léptek életbe a borászatban, amelyek jelentősen csökkentik a borok forgalomba hozatala előtt szükséges bevizsgálás költségét.

Elsősorban a kisebb borászatok terhei csökkenek attól a jogszabályváltozástól, amellyel a borok forgalomba hozatala előtt szükséges bevizsgálás költségét mérsékelték. A módosítás augusztus elsején lép hatályba - ismertette az m1 Híradója.

Eddig akár százezres tételt is jelenthetett a borászoknak a borok bevizsgálási díja - egy friss változtatás értelmében azonban ezek a terhek jelentősen csökkennek - hangzott el a riportban.

Az első 5000 literig 7500 forintot kell fizetni, utána hektoliterenként további 120 forintot. Ha valaki 50 ezer liternél többet termel, annak 26100 forintot kell fizetnie a borok bevizsgálásáért, ami főleg a kis-és közepes pincészeteknek kedvez majd.

A Híradónak nyilatkozó borászat igazgatója azt mondta, már épp itt volt az ideje, hogy Ausztriához hasonlóan Magyarországon is bevezessék ezt a díjszabást, amivel évente tízezreket takaríthatnak meg.

"Számításaim szerint körülbelül hatvan ezer forintot spórolunk mi de nálunk kisebb borászat jóval többet is meg tud, valamelyik százezer forintot is" - mondta Matolcsy Sára az Etyeki Kúria ügyvezető igazgatója.

A változtatás augusztus elsején lép hatályba.

Forrás: hirado.hu