Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szél István polgármester tartott lakossági fórumot Székkutason. A Gregus Máté Általános Iskolában „Magyarország jövője a tét” címmel beszélgettek a fórum résztvevői.

Szél István elsőként ismertette a jelenlévőkkel Székkutas fejlesztéseit, aminek kapcsán elmondta, a településen közel 7 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg az elmúlt 6 évben. A jövőbeni beruházásokról is beszámolt, többek között, a belvízelvezetés második ütemben újul majd meg, üzletek kerülnek kialakításra, és turisztikai fejlesztéseket is kívánnak létrehozni, az egészségház kívül és belül is megújul majd és még számos beruházást említett a polgármester. A csokoládéüzem fejlődni kíván, illetve a Herbária is nyújtott be pályázatot, mely újabb munkalehetőséget teremthet a település lakosainak.

Szó esett a buszközlekedésről is, melynek kapcsán az a visszajelzés érkezett, hogy a Jókai utcában nem fér el a busz, az út keskenysége miatt. A polgármester elmondta, a testülettel közösen arra a döntésre jutottak, hogy buszközlekedés ott tovább nem lehet. Alkalmasabb lenne erre a Béke utca.

Ezt követően a népszavazásról mondta el véleményét Szél István polgármester: „Nem elég az, hogy a nemmel voksolók többségben legyenek, hanem mindenképpen szükséges, hogy érvényes is legyen ez szavazás. A kérdés adott: szeretnénk-e, hogy Székkutasra bármikor betelepítsenek azokból az emberekből, akik kopogtatás nélkül, kerítést kivágva, téglát dobálva érkeznek, és regisztrálatlanul próbálnak tovább menni Németországba és Svédországba. Természetesen vannak köztük politikai menekültek, de a gazdasági bevándorlók vannak többségben, akik a jobb élet reményében szeretnének elhelyezkedni Európában. Ha egyszer kinyitjuk a kaput, akkor nincs visszaút, nem fogjuk tudni visszacsukni” – mondta el álláspontját a polgármester.

„Úgy van az ember egy ilyen lakossági fórumon, hogy olyanokkal találkozik, akik már valószínűleg hoztak egy döntést, azt, hogy elmennek szavazni. A plébános és tiszteletes úr is így van a templomban, hogy azokon kéri számon a tízparancsolatot, akik ott vannak a templomban, pedig azokon kellene, akik nincsenek ott. Ezért fontosnak tartom, hogy azok, akik ide eljönnek, választ kapjanak kérdéseikre, és fontos, hogy mit mond egy kérdésről a családjának, barátainak, szeretteinek, hogyan próbálja a szomszédjait meggyőzni, hogy menjenek el szavazni” – mondta el Lázár János országgyűlési képviselő.

„A népszavazásoknak mindig van következménye, ez most hosszú évtizedekre meghatározhatja az önök, gyermekük, unokáik életét. Mindenki a személyes sorsáról hozza meg a döntést. A kérdés pedig rendkívül egyszerű, amiről október 2-án döntenünk kell, mégpedig az, hogy kivel éljünk együtt. 2015-ben úgy lehetett megállítani azt az 500 ezer embert, aki a határhoz érkezett, hogy 180 km-en egy kerítést húztunk fel és 8000 katonát, valamint rendőrt rendeltünk ki, akiknek ott minden nap szolgálatot kell teljesíteni. Ha ez nem lenne, akkor ömlenének. Most azért nem jönnek, mert azok az embercsempészek, akik ezeket az utakat szervezik, azt mondják, hogy Magyarországon nem lehet átmenni. Jelenleg 900 ezer ember várakozik Líbiában, Törökországban 3 millió ember és Görögországban is sokan várják, hogy megnyíljanak a határok” – tudatta a jelenlévőkkel Lázár János.

A miniszter elmondta: „Magyarországnak nagy a hangja Brüsszelben, de nincs benne erő, hiszen nem ismerjük a magyar emberek véleményét. Ezért gondolom azt, hogy el kell menni szavazni, és mindenkinek hoznia kell egy személyes döntést, arról, hogy beengedjünk ide embereket, vagy továbbra is védjük a határainkat.”

Forrás: promenad.hu