1956 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak helye van – hangsúlyozta Szél István Székkutas polgármestere a településen tartott 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgett Székkutas lakossága. Az ünnepélyes megemlékezés délelőtt kilenc órakor vette kezdetét a Római Katolikus Plébániatemplomban, ahol egy ökomenikus áldó és könyörgő imádsággal fejezték ki tiszteletüket a résztvevők. Az ünnepség a székkutasi Művelődési ház előtt folytatódott, zászlófelvonással és az ’56-os emlékműnél koszorúzással. A helyi Gregus Máté Általános Iskola diákjai A forradalom napjai címmel egy zenés irodalmi összeállítást is előadtak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Szél István, polgármester tartott beszédet, amelyben kifejtette: október 23-a nem csak nekünk, hanem a huszadik század világtörténetében számos népnek közös ünnepe. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi közdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet.

- ’56 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak helye van – hangsúlyozta Szél István.

A több mint százfős tömegből Kosztolányi Istvánné kérésünkre elmondta, bár az ’56-os forradalom idején még nagyon fiatal volt, de kötelességének érzi, hogy minden évben tiszteletét tegye annak emléke előtt.

- Forrás: www.promenad.hu -