Szakértők és érdeklődő állampolgárok véleményét, javaslatait is várja a Kormány a 2014-2020 között elérhető uniós források felhasználásával kapcsolatban. Az operatív programok társadalmi egyeztetésének keretében a http://www.szamitaszavam.hu/oldalon megismerhetik az új uniós ciklusra tervezett operatív programok tartalmát, a fejlesztések irányait.

A http://www.szamitaszavam.hu/ oldalon található Partnerségi menüpont átvezeti az érdeklődőket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található Partnerségi Fórumra, ahol megtalálhatják a tervezett operatív programok teljes szövegét, valamint egy regisztrációs folyamat után véleményeket, javaslatokat is írhatnak az egyes programokhoz kapcsolódóan. Az operatív programok két lépcsőben kerülnek társadalmasításra, elsőként az Emberi Erőforrás Operatív Program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, az Integrált Közlekedésfejlesztési Program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, valamint a Vidékfejlesztési Program. A társadalmi konzultáció során a beérkezett hozzászólások nyilvánosak, a felhasználók láthatják a programokhoz érkezett összes szakmai kommentárt.

A beérkező véleményeket a Miniszterelnökség koordinálásával a szakminisztériumok és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kollégái közösen dolgozzák fel. Az észrevételek beépülhetnek a Kormány és az Európai Bizottság tárgyalásaiba, így garantálva, hogy Magyarországon a következő uniós költségvetési ciklus során olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek széleskörű társadalmi támogatottsággal bírnak. A társadalmi egyeztetés eredményéről a feldolgozást követően minden hozzászóló értesítést kap a regisztrációkor megadott email címen.

Magyarország Kormánya a hazánkba érkező uniós forrásokat átláthatóan, széles körű egyeztetéseket és konzultációkat követően úgy szeretné felhasználni, hogy mind a lakosság, mind a szakmai képviselők álláspontja egyaránt megjelenjen a megvalósuló fejlesztésekben.

http://www.nfu.hu/szamit_a_szavam_tarsadalmi_egyeztetes_indult_a_2014_20_as_idoszak_unios_forrasairol

- Forrás: DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. -