Az a hír terjedt el Székkutason, hogy a polgármester kivágatná a házak előtt a fákat.

Ne vágj ki minden fát

Egy lakossági fórumon történt bejelentés, illetve tervezet alapján olyan hír kapott szárnyra Székkutason, hogy Szél István polgármester kivágatja a házak előtti fákat, és mindenhova egyforma gömbakácot ültet.

Ez így, ebben a formában nem igaz

Megkerestük Szél István polgármestert, igaz-e a pletyka. A település első embere kijelentette, nem áll szándékában kivágni az összes fát, az viszont igaz, nagyon sok lakossági panasz érkezett a hivatalhoz, a falu elöregedett, beteg fáival kapcsolatban.

A kivágott fák helyett a fajtának megfelelően pótlást biztosít az önkormányzat - tehát szilvafa helyett szilvafát kap a porta - ám arra lehet hogy megkérik, na járda mellé, hanem attól távolabb ültesse az új fát. Ehhez 2014-ben egy faültetési program is csatlakozik, ha kivágnak egy közterületen lévő fát, ahelyett kettő másikat kapjon.

A gondozatlan, beteg fák, járdára lógó ágak illetve a lenyíratlan fű és elhanyagolt házkörnyék mindössze a falusi porták öt százalékára jellemző. Őket felszólítják, de a cél nem a büntetés, hanem a probléma megoldása, emelte ki Szél István.

Sok helyen a nem gondozott, nem nyesett fáktól már a járdán nem lehet közlekedni, máshol pedig beteg, fertőzött gyümölcsfák veszélyeztetik a környék egészséges példányait. A polgármester kiemelte a közelgő csatornázás vélhetően sok fát ítél kivágásra, akár a gerincvezetékek, akár a házi bekötések lefektetése miatt.

- Forrás: vasarhely.hir24.hu -