A Székkutason megtartott pénteki lakossági fórumon Lázár János, országgyűlési képviselő az ország, illetve a térség útjainak felújításáról is beszámolt. Elmondta, közép-európai viszonylatban jól állunk, ugyanis Hódmezővásárhely Ady Endre utca végétől egészen az Atlanti Óceánig eljuthatunk autópályán.

Lázár szerint ez komoly előrelépés és mára közelebb van a világ, mint korábban volt. A következő feladat, hogy az autópályákat bekössék a megyei jogú városokba, majd utána áttérnek a kettesszámú utak építésére, felújítására.

A tervek szerint összekötik Békéscsabát Kecskeméttel. Az M44-es út építését már jövőre megkezdik, várhatóan 65 kilométer épül majd meg. Ez a beruházás közel 150 milliárd forintból valósul meg – mondta az államtitkár, majd kijelentette: „az a célunk, hogy Békéscsabáról jó minőségű autóúton lehessen eljutni Kecskemétre.”

Mindezek mellett a 47-es számú főút további fejlesztéséről is beszélt az országgyűlési képviselő, ugyanis az a cél, hogy megvalósuljon egy észak-déli irányú összekötőút Szeged és Debrecen között, ami most is jelentős teher-, és kamionforgalmat bonyolít. „Ez egy tíz éves terv, de azt szeretnénk, hogy ez az út is négysávos legyen a két város között.” – mondta Lázár János.

Jelenleg Szeged és Vásárhely között ez így van, valamint, Debrecen környékén is vannak már négysávos szakaszok. Ahhoz, hogy ezek összeérjenek további útépítésre, van szükség. Ennek a tervnek az egyik része a jövőre induló Hódmezővásárhelyen megvalósuló 47-es elkerülő út építése.

Mindeközben burkolaterősítésre is szükség van, elsősorban Hódmezővásárhely és Békéscsaba között – mondta Lázár János, aki szerint ez nagyon fontos a székkutasiak szempontjából is, akik közül többen is nap, mint nap járnak Orosházára.

A fórumon a kerékpárút építésről is szó esett. Máté Mihály is a jelenleg Orosháza-Kakasszék között épülő bicikli út felől érdeklődött. A kerékpárutat várhatóan decemberben átadják, majd a következő lépés a Kakasszék-Székkutas, Székkutas-Hódmezővásárhely közötti kerékpárút megvalósítása – érkezett a válasz.

Nagy fejlesztések Székkutason – Az állam támogatja a csatornázást

Székkutason 2,7 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a közeljövőben. Ez azt jelenti, hogy minden helyi lakosra, fejenként több mint egymillió forint, fejlesztési pénzt költenek a településen – számolt be Lázár János, aki elmondta, hogy nagyon fontos a szennyvízberuházás megvalósítása. Erre 1,1 milliárd forintot nyert a település, amihez 90 milliós önerőt kell biztosítani. Az államtitkár szerint ez az összeg nem lesz elég, de megnyugtatta a lakosokat, hogy nem kell nekik többletet fizetni, mivel az állam támogatja ezt a beruházást, melyre további 300 milliót biztosít majd a kormány.

A kakasszéki intézmény hamarosan teljesen megújul, de a mellette található tó rehabilitációjára is sor kerül – számolt be az országgyűlési képviselő, aki hozzátette, hogy 2010-ben, amit megígért az állam Székkutasnak, azt be is tartotta. Mára nincs adóssága a településnek, ugyanis a 42 milliós tartozást teljes mértékben konszolidálta az állam. Az erről szóló nyilatkozatot a fórumon adta át Lázár János Szél Istvánnak.

Lázár szerint probléma a településen a gyermekvállalás. Idén mindössze tíz gyerek született, ami nagy gond. - Gondoljunk csak bele, hogy, hogyan is fogunk hat év múlva első osztályt indítani, ha idén csak tíz gyerek született – tette fel a kérdést az államtitkár, majd a témával kapcsolatosan elmondta, hogy 2014. január elsejétől jelentősen támogatni fogja a kormány a gyerekvállalókat.

Lázár János a pedagógusokra is kitért. Székkutason nincs olyan pedagógus, akinek ne emelkedett volna a fizetése, ami a következő három évben további 10-10-10 százalékkal nőni fog.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez fordul Lázár

Az országgyűlési képviselő felelevenítette a 2010-es eseményeket is, amikor szintén egy lakossági fórumot tartott, melyen a helyiek segítséggel fordultak hozzá az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet körül tapasztalt visszaélések ügyében. Lázár János elmondta, hogy a termelőszövetkezet vezetői meglopták a székkutasiakat, bűncselekmény történt.

Egy év alatt a Magyar Bíróság még egyetlen tárgyalást sem tartott ez ügyben, ezért Lázár János hétfőn az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez fordul, hogy soron kívül segítse ennek az ügynek a megoldását. Ezt a levelet hétfőn aláírom és elküldöm – mondta az országgyűlési képviselő.

A fórumon Kapás János helyi lakos elmondta, hogy Székkutas közbiztonsága kielégítő, de a korábban emlegetett térfigyelő kamerák felől érdeklődött. Szél István elmondta, hogy a jövőben felújításra kerülő épületek kamerázottak lesznek, így a település köztere másfél éven belül kamerázott lesz.

Tovább problémaként merült fel, hogy nem rendeznek falunapot a településen. A Mezi Fesztivál szinte csak a fiatalok, kikapcsolódását szolgálja. A polgármester megnyugtatta a helyieket, hogy jövőre rendeznek falunapot Székkutason.

Forrás és fotók: promenad.hu