Hagyományőrzés, sport, koncertek, és megannyi színes program várja július 19 és 21-e között a Székkutasra látogatókat, hiszen pénteken este indul a Mezi Fesztivál. A Rádió 7 szerda délelőtti Napraforgó Magazinjában a rendezvényről, a közelmúlt sikeres pályázatairól is kérdeztük Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét és Horváth Zoltán sportreferenst.

Pályázat keretében újabb tízmillió forintot nyert Székkutas, amely az egészségre nevelő, szemléletformáló és életmódprogramokra épül. A projekt részeként dohányzást, drog- és túlzott alkoholfogyasztást megelőző, stresszkezelő, és rendszeres testmozgást elősegítő programokat szerveznek – tudtuk meg Szél Istvántól.

Emellett bevezetik az egészség megőrzésével, táplálkozással kapcsolatos foglalkozásokat, melyek a településen hiányzó tevékenységeket pótolnának, valamint egészséghetet és egészségnapot is szerveznek. Fontos, hogy a projekt keretében minden korosztály találjon saját maga számára megfelelő mozgásprogramot – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette, heti rendszerességgel; 60 alkalommal 8 fő részére szeretnének pályát bérelni a hódmezővásárhelyi uszodában, ahová a szállítást is biztosítanák.

Mindezek mellett szükségesnek találják, hogy egy balesetmegelőzési és elsősegélynyújtási tanfolyamot is lebonyolítsanak. Szél István elmondta, eszközfejlesztésre is fordítanak az összegből, így vérnyomásmérők, súlymérlegek, testtömegindex mérő eszközöket is beszereznek.

Sikeresen pályázott Székkutas a szennyvízelvezetésre is, melynek támogatási szerződését a hét elején írta alá Szél István. A polgármestertől megtudtuk 2014 nehéz év lesz, mivel a csatornázás miatt fel lesz forgatva a település, és a felújítás alatt álló épületek is szét lesznek verve, de mindez a Székkutason élők érdekét szolgálja.

Idén már a negyedik Mezi Fesztivált rendezi meg a település július 19 és 21-e között. Horváth Zoltán kifejtette, az első alkalom ötlete egy baráti beszélgetés során merült fel. Az akkor még belépős rendezvény 2013-ra minden székkutasi lakosnak ingyenes. A három nap programja minden korosztály igényét kielégíti. Már hagyomány, hogy a pénteki nap koncertekkel indul. Idén a Huckleberry Guys, a Sweet Sixteen, a Bakterock és a T-34 fellépése nyitja meg a programsorozatot.

A szombat a családokat célozza meg, hiszen a hagyományőrző és sportprogramok széles tárháza várja a kilátogatókat. A reggel látványos kutyabemutatókkal indul. A szervezők 9 órára hírdették meg a kutyaszépségversenyt, melyre ingyenesen lehet nevezni. Négy kategóriában értékeli a szakértő zsűri az ebeket: nagytestű-fajtatiszta, kistestű – fajtatiszta, nagytestű – keverék és kistestű – keverék. Több versenyen is összemérhetik tudásukat, tehetségüket a jelentkezők, így a gyerekeket aszfaltrajz verseny, homokvárépítő verseny, kerékpáros ügyességi verseny is várja. A hölgyek házitészta készítő versenyen mutathatják meg tudásukat – mondta el Horváth Zoltán, aki kiemelte az egyik legnépszerűbb programjukat, az erősember versenyt, amelyre évről – évre egyre nagyobb az érdeklődés. Az estét a Radio, a Moped Rock Band, a Rockefeller és a Medve Bőre zenekar fellépése zárja. A szombati nap háziasszonya Kodácz Csengele, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa lesz.

Vasárnap reggel benzingőzre ébrednek a lakosok, hiszen indul a motoros felvonulás. Azok, akik a szombat esti mulatságot könnyen kipihenték már részt is vehetnek a grundfoci bajnokságon. A harmadik nap a sport mellett a kulturális programok színes kavalkádjával folytatódik, hiszen fellép a Harmonika Klub, a Napsugár Néptánccsoport, a Bokréta Népdalkör, a Kamilla Dalkör, az Árendás Néptáncegyüttes és a Parlandó Énekegyüttes is. A kilátogatók megcsodálhatják a Nyugdíjas Klub Napsugár táncát, a Silver társastánc bemutatóját, de a Pusztaföldvárról érkező citerások muzsikájában is gyönyörködhetnek. Vasárnap a rendezvényen Szeri Csaba, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa lesz, aki a mikrofon mögé lép.

Már hagyománynak számít, hogy az estét koncertek zárják, így az utolsó nap a Sweetchuck, a Venzo, a Dirty Slippers és a Jump Rock Band mellett a sztárvendég, Vastag Csaba, is a színpadra lép. Horváth Zoltán elmondta, a székkutasi lakosoknak a belépés mind a három nap ingyenes, míg a nem itt élőknek a harmadik nap estéjére kell belépőjegyet váltaniuk. Nem kell aggódni az autóval érkezőknek sem, hiszen a Sporttelep a 47-es számú főút mellett található, és a parkolás is megoldott.

Szél István köszönetet mondott Horváth Zoltán és Gulyás István szervezőknek, valamint Székkutas Község Önkormányzata mellett, a Rádió 7 és a promenad.hu szerkesztőségének, a helyi civil szervezeteknek, önkénteseknek és a lakosoknak a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítségért.

- Forrás: www.promenad.hu -