1 millió 267 ezer devizahitelesről szól a legutolsó statisztikai adat – tudtuk meg Molnár Istvántól, aki hozzátette, nincs megnyugtató hír arról, hogy ebben a számban benne vannak –e a gépjármű hitel és lízing hitelesek is. A „Mentőöv Szövetkezet” február 15-én kezdte el működését, és létrehozták az úgynevezett „Deviza Garancia Programot”, amely egy egyedi, átfogó képviseletet tud biztosítani minden egyes devizával eladósodott állampolgárnak és cégnek – mondta el Molnár István.

A tapasztalatok szerint a legtöbben már akkor érkeznek, amikor a végrehajtó kopogtat az ajtón – folytatta Knyur Géza, a vásárhelyi csoport vezetője, aki hangsúlyozta, már akkor keressék fel őket, amikor látják, hogy baj lesz a hitel visszafizetésével, ne várják meg az utolsó pillanatot az ügyfelek. Elsőként bekérünk minden olyan dokumentumot, amely a hitellel kapcsolatos, ezeket átvizsgáljuk jogilag és pénzügyileg, majd kialakítunk egy véleményt, javaslatot teszünk az ügyfélnek, hogy milyen úton induljon tovább, emellett végrehajtási védelmet tudunk az ügyfél számára biztosítani, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyben – fejtette ki Molnár István az eljárás menetét.

Ezek a perek előreláthatóan akár több hónapig is eltarthatnak majd, de fontos megemlíteni, hogy a per lefolyása alatt is tudunk a deviza hiteleseknek védelmet biztosítani – hangsúlyozta Molnár István, aki hozzátette, ez azt jelenti, amíg az ügy nem zárul le, a bank nem viheti el sem az autót, sem a lakást, házat.

A Szövetkezet tájékoztató fórumokon is ismerteti a legfrissebb híreket, változásokat az ügyfelekkel. Legutóbb Hódmezővásárhelyen július 13-án volt találkozó, ahol sok visszatérő ügyféllel találkoztunk – mondta el Knyur Géza, tapasztalták, hogy volt olyan devizahiteles, aki az első fórumon részt vett, majd csak akkor jött ismét, amikor már nagy volt a baj. Molnár István hangsúlyozta, ne várjanak, tegyék meg a lépéseket, hiszen így időt is nyernek.

A devizahitelek kérdése az utóbbi hetekben újra fókuszba került, miután a Kúria hatályon kívül helyezett egy devizahiteles ügyben hozott ítéletet. A bíróság az egyik bank ellen indított ügyet tárgyalta, amelyben a felperes a hitelszerződés semmisségének kimondását kérte.

Molnár István elmondta, újabb segítséget készít elő a devizahiteleseknek a kormány. Jelenleg azt vizsgálják, hogy egy jogszabállyal hogyan lehetne felülvizsgálni a bankokkal kötött szerződéseket. Például abban az esetben, ha a szerződéskötéskor fennállt körülmények idővel megváltoznak, és így ebből adódóan az ügyfélnek nem róható fel, hogy lehetetlenné válik a fizetés.

A Szövetkezet továbbra is szervez fórumokat az ország minden pontján. Az időpontokról, az irodák helyéről már egy megújult honlapon, a www.devizasegitseg.huoldalon tájékozódhat - mondta el Knyur Géza, aki hozzátette, folyamatosan friss hírekkel, tartalommal töltik fel az oldalt, ezzel is segítve a bajbajutottakon. A hódmezővásárhelyi iroda, a Szántó – Kovács János utca 64 szám alatt található meg. Telefonon, a 06-62-535-534-es számon lehet érdeklődni, továbbá e-mailt is írhatnak az info@devizasegitseg.hu címre, tájékozódni pedig a www.devizasegitseg.hu oldalon lehet.

Forrás: promenad.hu