A kommunizmus áldozatainak duplájára emelkedő juttatásáról kapott tájékoztatást az 1945 utáni politikai rabok és kényszermunkások három társadalmi szervezete egy hétfői megemlékezésen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján tartott budapesti rendezvényről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t közleményben. Ebben emlékeztetett: a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete, a Szorakész; az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége; valamint a Recski Szövetség budapesti rendezvényén a résztvevők tájékoztatást kaptak az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást jogtalanul elszenvedettek jutatásának idei 50 százalékos, jövőre pedig újabb 50 százalékos megemeléséről, amelyről a kormány a közelmúltban hozott döntést.

Az intézkedés értelmében a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak, a rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, az 1956-os forradalomban résztvevők, valamint az 1945 és 1963 közötti koncepciós perek elítéltjeinek juttatása emelkedett duplájára az idei év január 1-jétől.

Orbán Viktor köszöntőjében azt mondta - idézte szavait sajtófőnöke -, sajnálja, hogy "az Alkotmánybíróság tapintatlan volt", és az önkényuralmi jelképek betiltására vonatkozó jogszabályt úgy helyezte hatályon kívül, hogy annak még nem jött el az ideje.

"Addig, amíg nem egyszerűen történelmi emlékezet, hanem sok, köztünk lévő ember számára megélt napi szenvedés volt a diktatúra, addig tapintatlan Önökkel szemben egy olyan döntés, amely úgy tesz, mintha nem történtek volna meg azok a diktatúrák, amelyeknek a jelképeit Magyarországon még hosszú ideig nem szabadna viselni" - fogalmazott a közlemény szerint a kormányfő.

Az Alkotmánybíróság múlt kedden semmisítette meg az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust.

Boross Péter volt miniszterelnöknek a rákoskeresztúri új köztemetőben hétfő reggel elmondott szavaira visszautalva Orbán Viktor úgy vélekedett: a legfontosabb a "soha többé", vagyis hogy a nemzetnek soha többé ne kelljen átmennie olyan szenvedéseken, mint a 20. század második felében.

Forrás: MTI