A rendszerváltás után 23 évvel, most először tartottak megemlékezést, amellyel a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Székkutason.

 Székkutas Község Önkormányzata a „Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott községi megemlékezést és gyertyagyújtást február 25-én délután a Művelődési Ház melletti szoborparkban. Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, ahol közreműködött a Kamilla és a Kékibolya Népdalkör.

\"\"

A Fehérgárda ellenállásimozgalom mártírjai Blahó János, orosházi, és Kovács István, székkutasi, bajtársaiknak kopjafája előtt tartott beszédet Székkutas polgármestere, Szél István, aki Illyés Gyula és Kovács István szavait idézve elevenítette fel a múlt eseményeit. A megemlékezésen közreműködött, Kovács Krisztián és Jáger Cintia, a Gregus Máté Általános Iskola két tanulója.

\"\"

A helyszínen Szél István kérdésünkre elmondta, a rendszerváltás után 23 évvel, most először tartottak megemlékezést, melynek előzménye azoknak az utcatábláknak a cseréje volt, amely a XX. századi önkényuralmi rendszerhez köthető. Mint megtudtuk, szeretnék a jövőben is elhelyezni az emlékezés gyertyáit a kopjafáknál.

Forrás: promenad.hu