Az év végéhez közeledve képes összeállításban tekintünk vissza Székkutas 2012-es esztendejére. Összefoglalónk a teljesség igénye nélkül készült, de így is jelzi, a község igen mozgalmas évet tudhat majd két nap múlva maga mögött.

Január

Két év után újra újévköszöntő hangversenyt rendeztek a székkutasi Művelődési Házban, ahol a vásárhelyi Városi Fúvószenekar lépett fel január 8-án délután.

\"\"

40 családnak adott téli tüzelőt a székkutasi önkormányzat, amiről előzőleg a szociális bizottság döntött. A tűzifaosztás január 12-én és 13-án zajlott a településen.

Január 26-án este Baté Szilveszter „Homoki apostol” című kétórás dokumentumfilmjét mutatták be nagy érdeklődés mellett Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban.

Rendőrök, polgárőrök és vadászok is keresték azt a 79 éves idős embert, akinek eltűnését január 30-án este jelentették be a helyi körzeti megbízottnak. Végül a földön fekve találták meg. Ha nem érkezik időben a segítség, kihűlhetett volna.

 

Február

A február 6-i testületi ülésen a székkutasi képviselők egyhangúlag megszavazták a település költségvetését, amelyet előző évi 21 millió helyett 14 millió hiánnyal állítottak össze.

A Startmunka program kertében az első közfoglalkoztatás február 9-én indult Székkutason.

 

Március

Közterület-fenntartás és községrendezés céljából nonprofit kft.-t alapít az önkormányzat. A döntés a március 5-i testületi ülésen született.

Március 15-én délelőtt kezdődött az ünnepi műsor Székkutason, amely délben díszközgyűléssel és díszpolgári címek átadásával folytatódott. Az elismerő címet a helyi lovas életben kiemelkedő szerepet játszó Mihály László és Szenti Tibor író, néprajzkutató vehette át.

Varga Árpád Attila, a székkutasi plébánia akolitusa Szél István polgármester felkérésre vállalta, hogy levezényli a Kattints nagyi tanfolyamot, amelynek első turnusa március 17-én délelőtt elismerő oklevelek átadásával ért véget. Március 20-án újabb 14 fő vette át az oklevelet.

\"\"

 

 Április

Több tucat éhező kutyát találtak április 1-jén egy székkutasi tanyán, az állatok egy részét félméteres vagy rövidebb láncon, madzagon az épületekben tartotta gazdájuk. Az állatok megmentése érdekében a hatósági főállatorvos, a Felelős Állattartás Nemzeti Civil Program vezetője és Székkutas Önkormányzata közösen dolgozott ki egy intézkedési tervet.

Székkutas eddig is jó közbiztonsága tovább javult az elmúlt évben – jelentette ki a település képviselőtestületének április 2-i ülésén dr. Rádi Norbert, Hódmezővásárhely rendőrkapitánya. Szél István polgármester elmondta: a település Vásárhellyel és Mártéllyal alkotott konzorciuma 1,6 milliárd forintot nyert az ivóvíz minőségének javítására.

A Székkutasi Olvasókör és a Községi Könyvtár április 12-én délután rendezte meg kulturális műsorát a Művelődési Házban a Költészet Napja alkalmából óvodások, iskolások és nyugdíjasok közreműködésével.

Április 16-án az önkormányzat postára adta a település szennyvízcsatornázásának támogatására vonatkozó pályázatát.

Százharmincnál is több táncos lépett április 29-én délután a Művelődési Központ színpadára. A Székkutasi Olvasókör meghívását fogadták el az orosházi és vásárhelyi táncosok, akik a helyi kicsikkel együtt a zsúfolásig megtelt nézőtér előtt mutathatták be produkcióikat.

Az  I. körzet 40-43. számú ingatlanok elektromos hálózatának korszerűsítése mellett a terület közvilágítását is fejlesztették.

\"\"

 

Május

Május 7-én az anyákat ünnepelték az óvodában.

Véget ért a Kattints nagyi tanfolyam. Az utolsó csoport május 10-én fejezte be a tanulást, és ekkor átadására kerültek az oklevelek is.

Kicsit csípős reggel, de verőfényes idő indította útra május 26-án a XII Székkutasi Lovasnapot, amelynek rendezésére Leader pályázaton nyert támogatást a Lovasklub.

\"\"

 

Június

Június 1-jétől a Panacea 2000 Kft. vette át az orvosi ügyeletet Székkutason.

A Ficánka csoport csöppnyi tagjai adtak számot tudásukról a szülőknek bemutatott műsorukban az óvoda évzáróján június 2-án.

Egy héttel később ugyan, de annál nagyobb odaadással rendeztek egész délutánra kiterjedő gyermeknapi kavalkádot június 2-án Székkutason, a víztorony környékén.

Nyolc gyermek kapott lehetőséget vajdasági magyar diákok felkeresésére és megismerésére. Május 7-én indultak, és 11-ig tartott a kirándulás.

Június közepétől dr. Poszert József háziorvos helyettesít a kettes körzetben.

A Gregus Máté Általános iskola nyolcadikosai június 16-án délelőtt búcsúztak iskolájuktól.

\"\"

25 gyermek nyári étkeztetésére nyert 594 ezer forintot pályázaton az önkormányzat a június 18-tól augusztus 31-ig terjedő időszakra.

A területek tulajdonosi hozzájárulásainak beszerzése folyik a csatornapályázat kapcsán – tájékoztatott Hunyák Zsuzsanna jegyző a júniusi testületi ülésen. Szél István polgármester bejelentette: 9,7 millió forintot nyertek a hátrányos helyzetű települések állami pályázatán.

A Kakasszékről elszármazott Kovács Gábor meghívására június 29-én 41 székkutasi diák kirándult 4 felnőtt kíséretében Budapestre.

Tavaly eső és jégeső zúdult a Sóshalmi Olvasókör aratási ünnepségének résztvevőire, idén viszont csak veríték csorgott az arcokon, mivel igencsak napfényes időt fogtak ki június 30-án.

 

Július

Július 13-án reggel 12 órás focival, majd igazából este hatkor a hivatalos megnyitóval vette kezdetét a harmadik Mezi fesztivál, amely idén is hatalmas tömeget vonzott változatos programjával.

\"\"

20 év munkáját foglalja magában Labozár Antalnak a III. Mezi Fesztiválon bemutatott "Egy prímás vallomása" című könyve.

Július 14-én négyen tettek állampolgársági esküt a Polgármesteri Hivatalban.

A 30 éves Balla Erzsébet vette át a védőnői szolgálatot július közepén.

 

Augusztus

Enyhe kifejezés, az, hogy sokan látogattak el augusztus 4-én Székkutasra, ahol traktorok brummogtak a szántóversenyen, motorok bőgtek a rendezvényparkban, és készültek a finom étkek a főzőhelyeken.

\"\"

Augusztus 23-án a német Netzschkau városából érkeztek vendégek, akik bejárták a települést, és a programból nem hiányozhatott egy kis „Piroschka” romantika sem.

Egy 5,5 millió forintos beruházás részeként megújult az iskola vizesblokkja.

Több éve tartó hálózat fejlesztési munkálatok fejeződhetnek be az önkormányzat támogatásával a Székkutas I. körzet 41-43. szám alatt.

 

Szeptember

A HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda Gregus Máté Tagintézményében a tanévnyitó ünnepséget az iskola udvarán rendezték szeptember 2-án. Az első

osztályt idén 17-en kezdték meg. Az iskola 136 tanulójából 90-en kaptak ingyenes tankönyvcsomagot.

Időközi választást tartottak szeptember 2-án Hódmezővásárhelyen, ahol az államtitkári pozíció miatt lemondott Lázár János helyett Almási Istvánt választották polgármesternek. A kistérségi társulás tanácsát alakító települések vezetői is tisztújítást tartottak, ahol Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét választották a társulás elnökének.

Több mint tíz dalkör, együttes részvételével rendezték meg az Őszi Népzenei Találkozót szeptember 8-án.

\"\"

Még áprilisban született meg az a testületi döntés, amelynek első lépése szeptember 10-én indult, amikor az óvodába és családi napközibe felmenő kicsik kaptak ingyenesen bárányhimlő elleni védőoltást.

A nyári szünetet követő első, rendes ülését tartotta szeptember 10-én délután Székkutas képviselőtestülete, amelyen határoztak a mezőgazdasági start munkaprogram kibővítéséről, és úgy döntöttek, hogy a talajterhelési díjat csak a jövő év végétől teszik kötelezővé a településen.

Az erdélyi Halász család és két ismerősük, összesen hatan tettek ünnepélyes keretek között állampolgársági esküt szeptember 22-én a polgármesteri hivatalban.

Ötödik alkalommal rendezett szüreti felvonulást és mulatságot Székkutas. Az évről évre egyre színesebb rendezvény idén a művelődési ház előtt bemutatott műsorral bővült.

Hosszas nyomozás után a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet sérelmére elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt a szövetkezet elnöke és társai ellen 2012. szeptember 27-én vádiratot nyújtott be a Hódmezővásárhelyi Városi Bírósághoz - jelentette be sajtótájékoztatón Szél István polgármester.

 

Október

Október 2-án érkezett az örömteli hír, hogy az óvoda elnyerte a Zöld Óvoda címet. A cím tulajdonképpen egy minősítés, a pályázat célja a környezettudatos magatartásra nevelés.

A 2013. évi Bursa Hungarica Ösztöndíjprogramot is megtárgyalták az október 15-i testületi ülésen. A képviselők tíz gyermek támogatása mellett döntöttek, akik tíz hónapon át négyezer forint támogatást kapnak.

Székkutas Község Önkormányzata, a Területi Gondozási Központ, a Községi Könyvtár valamint a Székkutasi Nyugdíjas Klub közösen szervezte meg az Idősek Napi ünnepséget a művelődési házban október 19-én. A szép korúakat kaláccsal és teával valamint színes, kulturális műsorral vendégelték meg.

Több mint 80 fő jelezte részvételét az idei kakasszékiek találkozójára, amelyre elsősorban a régi időkben a tanyaközponttal kapcsolatban állók látogattak el október 20-án.

Ünnepi megemlékezésre és ebéddel egybekötött összejövetelre hívta tagjait és barátait a Sóshalmi Olvasókör vezetősége október 20-án délre a régi iskolához.

Áldó és könyörgő imádsággal kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés október 23-án Székkutason. A reggeli nyirkos, ködös idő ellenére sokan összegyűltek, hogy leróják tiszteletüket az 1956-os emlékműnél.

\"\"

Több mint hétmillió forintot nyert Székkutas pályázaton, amelyből több intézmény fűtését is korszerűsítik, valamint köztéri épületeket is felújítanának.

Az önkormányzat által az óvodásoknak biztosított bárányhimlő elleni védőoltás második üteme zajlott október 29-én hétfőn délelőtt a székkutasi Egészségházban.

Megkezdődött a Hódmezővásárhely-Mártély-Székkutas Ivóvízminőség-javító projekt, amelynek várható befejezése 2014. november 30.

 

November

Székkutas önkormányzata az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert támogatást, hogy a település belvíz által leginkább sújtott területén megoldják a vízelvezetést. A beruházás közvetlenül 44 lakóingatlant és 132 főt érint.

2005 óta minden évben zenés délutánt rendez egy alkalommal a székkutasi Harmonika Klub a művelődési házban. A november 10-i eseményre ismét megtelt a terem zenekedvelőkkel, kollégákkal és barátokkal.

Nem egyszerű évzáró vacsorát tartottak november 10-én este Székkutason a Fűzfa Sörözőben. Az idei területi szántóverseny teljes gárdája búcsúztatta az évet, és támogatták Mihály Károly kezdeményezését, jövőre is megrendezik a rendkívül sikeres versenyt.

\"\"

Egyetlen szék sem maradt üresen november 16-án este a székkutasi Művelődési Házban, ahol Kakasszék múltjáról szóló filmjét vetítették Baté Szilveszternek.

41 millió forintos tartozása nullázódik le Székkutasnak, ugyanis a település teljes hitelét átvállalja az állam január elsejétől – derült ki a november 29-i rendes testületi ülésen.

 

December

Jó néhány éve minden december 5-én Székkutasra is megérkezik a Mikulás, ám az idén olyan sok gyermeket talált, hogy majdnem kétszer kellett kerülnie édességekkel.

Idén 65 éves a székkutasi óvoda, amely a december 8-i ünnepségen első óvodapedagógusának, Líbor Ilonának a nevét vette fel.

\"\"

A Székkutason a közmunka programokban részt vettek számára rendeztek évzáró ebédet december 9-én a Fűzfa Sörözőben, ahol ajándékok átadására is sor került.

Tanári kísérettel érkeztek december 10-én az Egészségházba a 7. osztályos lányok. Idén 8 tinédzser kapta meg az önkormányzati támogatásnak köszönhetően ingyenesen a HPV elleni védőoltást.

Az iskola átvételéről és fenntartásáról írt alá megállapodást december 14-én délután Szél István, Székkutas polgármestere és Tóthné Kecskeméti Katalin járási tankerületi igazgató Vásárhelyen.

A magyar kormány jóvoltából újabb 15 és fél millió forinthoz jut Székkutas működésének finanszírozására - jelentette be Szél István polgármester a december 19-i testületi ülésen. Ezen a napon közmeghallgatásra is sor került, amelynek elején a közüzemi szolgáltatók tartottak fogadóórát.

Az orosházi Madrigál kórus dalos műsorával kezdődött és Szél István gyertyagyújtásával végződött az adventi ünnepség december 23-án este.

Forrás: promenad.hu