Zsúfolásig megtelt a székkutasi Művelődési Ház hétfő délután. A nagyteremben megtartott közmeghallgatáson Szél István polgármester elmondta: március első hetében megkezdik a szennyvíz-beruházás kivitelezését a településen.

A közmeghallgatás témája a csatornázás volt. Herczeg Sándor moderátor felkérésére Szél István polgármester ismertette, a beruházás által Székkutas egészségesebb és élhetőbb faluvá válik.  Mint elmondta, a helyi képviselő-testület 2011 májusában erősítette meg azt a szándékát, hogy megvalósítja a projektet a településen.

2013-ban írták alá a támogatási szerződést. A kormány több mint egymilliárd forinttal támogatta a községet. Az önkormányzat 10 millió forint önerőt biztosított, a fennmaradó összeg, 90 millió forint pedig a lakossági önrész. Tavaly további 350 millió forint támogatást adott az állam, így az összérték már meghaladja a másfél milliárd forintot.

3 öblözetben 610 új bekötés, 5 kamerázott átemelő és egy szennyvíztisztító telep épül. A munkálatokkal 2015 októberéig végez a kivitelező. Ezt a műszaki átadás és a hat hónapos próbaüzem követi majd. – Aki a féléves próbaüzem során nem végzi el a rákötést, annak talajterhelési díjat kell fizetnie, ami köbméterenként 1800 forintot jelent – tette hozzá Szél István.

Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés során minél kevesebb kellemetlenség érje a lakosokat. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyiekkel, akik bátran kereshetik észrevételekkel a képviselőkkel. Fórumokat is rendeznek majd.

A csatornázást követően az összes utat helyreállítják a településen.  Ez 2016 nyarára várható. Világítás korszerűsítést is terveznek. Szél István elmondta, ezáltal a térség legkorszerűbb kistelepülése lehet Székkutas.

- Eddig 95 millió forint érkezett be a Székkutasi Víziközmű Társulathoz - ismertette Bereczki Jánosné. Az elnök beszámolt arról, még mindig vannak olyan lakosok, akik egy forinttal sem járultak hozzá a csatornázáshoz. A 688 háztartás közül több mint 240 teljesítette a szükséges önrészt. 301 folyamatosan, 65 váltakozóan fizet. 75 egyáltalán nem. Aki eddig nem fizetett, azon a későbbiekben adó formájában behajtják a hozzájárulást.

Fodor Arthúr, a Duna Aszfalt Kft. művezetője arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a házi bekötések a telekhatáron belül egy méterre történnek meg. - Mindig egy héttel előre fogjuk értesíteni a székkutasiakat, hogy hol végzünk munkálatokat – tette hozzá.

A szennyvíztisztító-teleppel kapcsolatban Havasi Tibor, a Veolia Zrt. területi igazgatója elmondta, az 220 köbmétert tud majd naponta tisztítani.

- A próbaüzem alatt már érdemes rákötni a gerincvezetékre, ugyanis a hat hónap során a kivitelező állja a költségeket: a lakosoknak nem kell csatornadíjat fizetni – mondta Varga Ferenc, az Alföldvíz Zrt. divízióvezetője, aki hozzátette, a bekötés minősített vállalkozó által, részben saját és teljes mértékben saját kivitelezéssel is megtörténhet. Utóbbit az Alföldvíz Zrt. minden esetben ingyenesen ellenőrzi.

A közmeghallgatáson Baksa Attila, József Attila utcai lakos azt kérdezte: azokban az utcákban, ahol már van régi gerincvezeték, ott hogyan végzik el a bekötéseket?

Szél István elmondta, a meglévő vezetékre kell majd rákötni. Az önkormányzat segít ebben. Ahol már működik a csatornarendszer, ott a próbaüzem ideje alatt is kell fizetni.

- Hogyan érinti azokat a házakat a csatornázás, ahol már most is működik? – kérdezte Kokovai János, a Dr. Kónya János utcából. – Egy teljesen új szennyvíztisztítóba érkezik majd a szennyvíz, ami mindenkinek érdeke – hangzott a válasz.

Domján Lajos arról érdeklődött, hogy a falunak mely részén építenek ki gravitációs és nyomott rendszert. Havasi Tibor elmondta:  mindössze öt Erkel Ferenc utcai ingatlannál lesz nyomott rendszer, a többi gravitációs.

- Beépítetlen portán, ahol még a víz sincs bekötve, ott kell-e fizetni a csatornázásért – kérdezte Nagy Márton, Jókai utcai lakos. Szél István ismertette, hoztak egy rendeletet, amely kimondja: ahol nincs víz, ott nem kell fizetni.

Volt, aki arról érdeklődött, hogy a sarki házaknál jelenleg megállapítható-e a bekötés iránya. A tulajdonossal mindig egyeztetnek erről, és ezeknél az ingatlanoknál az ott élők számára a legegyszerűbb, legjobb megoldást választják. Figyelembe veszik a közművek elhelyezését is.

A polgármester még elmondta, a bekötéseket csak akkor lehet elvégezni, amikor a lakosságot tájékoztatják erről.

- Forrás: www.promenad.hu -