16 dokumentumfilm készítését támogatja mintegy 110 millió forint értékben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az Ember Judit-pályázat második fordulójában.

A támogatottak között van Papp Gábor Zsigmond, Balázs Béla-díjas rendező, aki sikeres sorozatának - Budapest retró 1-2, Balaton retró, Magyar retró - új epizódját készíti el. Zsigmond Dezső, Balázs Béla-díjas rendező tervezett dokumentumfilmje, a Csordák nyomán egy régi és egy új tehenészgazda vesződségeit mutatja be. Kabay Barna filmje - Kulák volt az apám - a kulákoknak minősített középparasztság tragédiáját jeleníti meg.

Dárday István Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendező a magyarországi ökofalu-mozgalomról, az önfenntartó magyar közösségekről forgat filmet. Mezősi-Nagy Mariann filmje a Sárospataki Református Kollégiumból a második világháború után elhurcolt, felbecsülhetetlen értékű könyvek sorsát mutatja be.

B. Révész László a Nógrád megyei Egyházasgerge határában, a Dobroda patak partján fekvő, hátrányos helyzetűek számára létrehozott Szent József szakiskoláról készít filmet. Siklósi Szilveszter Gregus Máté hajdani hódmezővásárhelyi gazdaember tanulságos életútját viszi filmre fiatal gazdásztanulók véleményeinek tükrében. Karagity István filmje a magyar tejipar sorsát elemzi, Kerekes Borbála alkotása pedig egy svájci-magyar család történetén keresztül dolgozza fel, milyen egy jól működő, a falusi turizmust előnyeit is kihasználó gazdaság.

A médiatanács 2012 tavaszán újította meg filmtámogatási rendszerét, köztük a televíziós dokumentumfilmek gyártását támogató pályázatait. A Magyar Média Mecenatúrához kapcsolódó Ember Judit-pályázat az idén összesen 300 millió forintos keretösszeggel indult. A tanács az első fordulóban 13 alkotást támogatott, csaknem 115 millió forinttal.

Forrás: MTI