Székkutas egykor Hódmezővásárhelyhez tartozott, és a járási rendszerben ismét szorosabbá válik a kapcsolat. Évösszegző és előretekintő ünnepi összeállításunkban Almási Istvánt, Vásárhely polgármesterét is megkérdeztük. 


Kutasi Hírek: Milyennek ítéli Vásárhely és Székkutas kapcsolatát, hogyan ítéli meg Székkutas polgármesterének munkáját?

Almási István: Szél István új lendületet hozott Székkutas életébe és a két település együttműködésébe. Partnerekké, szövetségesekké váltunk, akik együtt küzdenek, dolgoznak a térség előbbre jutásáért. Az összefogás, az együtt gondolkodás, és az aktív, közös munka meghozta az eredményét is: a beruházásoktól a civil szervezetek, alapítványok, egyesületek működésének támogatásáig, számtalan célra tudtunk kisebb-nagyobb pályázati forrást bevonni a térség gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztésébe.

K. H.: Milyen jó dolgok voltak a 2012-es esztendőben?

A. I.: 2012 a megújulás éve volt. A 4,2 milliárd forintos összköltségből megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed nemcsak Hódmezővásárhely megjelenését formálta át, de kedvező hatást gyakorol a térség kulturális életére is. Hasonlóképpen az előkészítés alatt álló Vásárhelyt elkerülő út az egész térség közlekedési rendszerét korszerűbbé, gyorsabbá, és zökkenőmentésebbé teheti. Ami a két település együttműködését illeti, bátran kijelenthetjük, hogy sikeres évet zártunk, de természetesen sok még a tennivalónk.
Ha az év végi összegzésnél a települések határain túlra is tekintünk, fontos kiemelnünk, hogy végre olyan kormánya van Magyarországnak, amely partnerként tekint az önkormányzatokra. Településeink kiszabadulnak a gazdasági béklyókból, amelyekbe a szocialista kormányok alatt kényszerültek, az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás átszervezése pedig magas színvonalú, hatékony és stabilan működő intézményeket garantál a térségben élő polgárok számára.  

K. H.: Mit kíván a székkutasiaknak az ünnepekre, karácsonyra, újévre?

A. I.: Remélem, hogy mindenki békében, boldogságban tudja eltölteni az ünnepeket a családja és szerettei körében. Az új évre pedig jó munkát és sok sikert kívánok!

Forrás: Kutasi Hírek