Ismét arra kérjük a székkutasi képviselő-testület tagjait, hogy értékeljék az elmúlt év munkáját, történéseit, illetve egy kicsit előre tekintünk az idei évre is. Ezúttal Dajka Andrásnét kérdeztük.

– A költségvetés, mint általában mindenütt szűkös, de reményeink szerint tartható lesz a 2013-ban is. Az állam átvállalta az adóságunkat így több pénz marad a pályázatok önrészére. Az iskola újra az állam fenntartásába került – kezdte a beszélgetést a képviselő.

Dajka Andrásné örömére szolgál, hogy a belvizes Németh László utca végre fellélegezhet, mert nyert a pályázat, és a nyár folyamán remélhetőleg el is készül, és gravitációsan tud a víz távozni.

Kiemelte a csatorna pályázatot is, amely nagy eséllyel nyerni is fog. A Hugo Hartung múzeum, a régi ONCSA ház is fel lesz újítva, és még egy kisebb bemutató tér is lesz.

Pozitívumként említette, hogy a civilek rengeteg programot rendeztek az elmúlt évben. Volt táncgála, gyereknap, szántóverseny, motoros találkozó, nyugdíjas nap, dalkörös találkozók, harmonika est, és még sok kisebb-nagyobb rendezvény. „Remélem, a civil szervezetek lelkesedése továbbra is megmarad, és még több rendezvénnyel színesítik a falu programjait. Ezzel erősítik lakosaink összetartását is. A világot figyelve, egyre nagyobb szükség lesz erre, mert a széthúzás csak romboláshoz vezet. Programjainknak a legalkalmasabb a művelődési ház, a falu központjában van és rengeteg helyiség található benne. Ha már van, használjuk is ki.” – mondta a képviselő asszony.

– Az önkormányzat és több civil szervezet is adott be pályázatot a faluközpont felújítására, a piac kialakításra, a sportcsarnok is megszépül és akkor télen is lehet használni, játszótér is lesz mellette, ahol a gyerekek megfelelő játékokkal tudnak majd játszani. A temető is megújul – sorolta Dajkéné, aki örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt évben két a községhez szorosan kötődő könyv is kiadásra került, egyik Labozár Antal verseit tartalmazza, másikat a Németországban élő Berta János írta az itt töltött napjairól, élményeiről nagyon pozitívan. Utóbbi kötetet németül is kiadják.

A képviselő asszonynak a lakosság felé lenne egy kérése: ha tehetik esős időben nézzék meg a házuk előtt elhaladó kövesút szélét, és ha megáll a víz rajta, vezessék le az árokba. Ha nem teszik, felázik az út széle, és gyorsan tönkre megy, a javítás pedig költséges. Ezt mindenképpen meg kell előzni. Van, aki már megtette.

– A 2013-as év azt remélem békességben, egészségben, szeretetben, összefogásban, tisztességben telik el és mindenki számára – zárta beszélgetésünket Dajka Andrásné.

Forrás: Kutasi Hírek