A húsz éves Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület 2012-es évét értékelve Szula Ferenc elnök a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a nagy nehézségek ellenére is folyamatosan működtek. Az egyesület február 23-án tartotta a tavalyi évet értékelő közgyűlését a Kertvárosi Olvasókörben.

– A 2011-es évhez képest egy kicsit gyengébb évünk volt, ami annak tudható be, hogy kevesebb támogatást kaptunk – mondta Szula Ferenc, aki leszögezte, így is teljesítették, amit elvállaltak, városi rendezvényeket biztosítottak, és a rendőrséggel közös akciókban is részt vettek.

A bűnmegelőző járőrözés az egyesület alaptevékenysége, ehhez járul még a környezetvédelmi és külterületi járőrözés, valamint nagy ünnepek táján a bevásárló központok környékének ellenőrzése. Szeptemberben a gyerekek átkelését segítették az úton a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolánál. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az iskola főbejárata felől ugyan van gyalogátkelő hely, de sok gyermek a hátsó bejárat felől érkezik kerékpárral, és az úton gyakran rendezetlenül kelnek át.

Szula Ferenc a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a nagy nehézségek ellenére is működtek folyamatosan, megtartották az átalakuló közgyűlést, amelyet az új polgárőr törvény rendelt el.

Az egyesület létszáma nagyjából állandó. 2012-ben négyen elhunytak a tagok közül, de az új jelentkezők száma is nagyjából ennyi volt.

Erzsébeten, Szikáncson és Székkutason az ott élő polgárőrök látják el a szolgálatot, de az új törvény értelmében Székkutason önálló egyesületet kellene szervezni, amelynek alapfeltétele, hogy 10 fő legyen – tudtuk meg az elnöktől.

A tavalyi év egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy a vásárhelyi polgárőrök részt vettek egy eltűnt idős asszony keresésében, akit az egyik tagjuk talált meg. Tóth János 10 éve polgárőr, és kérdésünkre, hogy miért csatlakozott a szervezethez, így fogalmazott: „Sok szabadidőm volt, és megérdemli a város, hogy tegyünk érte.” Elmondta, a rendőrséggel közösen keresték a temetőben az eltűnt személyt. Az idős asszony elesett, nem tudott felkelni, és már harmadik napja volt kinn, ráadásul az eső is esett. Tóth János az orvost idézte, aki szerint, ha akkor éjjel kinn marad, meghal. Éppen ő volt a szerencsés, aki megpillantotta a keresett hölgyet. Az Országos Polgárőr Egyesülettől érdemérmet és pénzjutalmat kapott az életmentésért.

A február 23-i közgyűlésen jelen volt a polgárőr szövetség megyei elnöke, Batiz István, Magyari Béla megyei titkár, dr. Rádi Norbert rendőr alezredes, Hódmezővásárhely rendőrkapitánya, valamint Kókay István az önkormányzat képviseletében.

Forrás: promenad.hu