A Leader csoport elnöke szerdán a pályázati eredményekről beszélt, kiemelve 50 új munkahely is létesül.

363 millióból fejleszt 26 vállalkozás

Almási István polgármester sajtótájékoztatón foglalta össze a kistérségbe LEADER pályázatokon érkező pénzeket. A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület közreműködésével, LEADER pályázat keretében 26 helyi mikro- és kisvállalkozás fejlesztésére kerül sor, összesen több mint 218 millió Ft támogatással, aminek köszönhetően közel 363 millió forint összértékű beruházás valósul meg Hódmezővásárhelyen.

Szintén a LEADER programban, szolgáltatás fejlesztés területén, helyi önkormányzatok, civil szervezetek közösségi tevékenységének fejlesztésére 21 pályázó összesen 42 millió Ft támogatást nyert.

50 új munkahely

Szél István munkájukat kiemelkedően eredményesnek ugyanakkor egyfajta szolgálatnak nevezte a lakosság és civil szervezetek és vállalkozások felé. A csoporthoz összesen 708 millió forintnyi igény érkezett, mely azt mutatja, a térség vállalkozásai biztos talajon állnak és jövőképpel rendelkeznek - fogalmazott.

A beadási időszakban 55 pályázat érkezett, amiből 5-öt utasítottak el többnyire formai okok miatt. Az 50 sikeres pályázat 400 millió forintos támogatási összege 170 munkahely megtartását és 50 új munkahely megteremtését segíti elő - emelte ki Szél István.

Zsarkóné Sánta Zsófia a Visszhang utcai olvasókör elnöke elmondta, 2011 óta folyamatosan pályázik. Sikereikkel az Újvárosi nap, a gyermeknap lebonyolításához nyertek összegeket, idén pedig már eszközbeszerzésen is sikerrel indultak. Így a Visszhang utcai olvasókör egy fali kazánnal gazdagodik, mellyel például több téli rendezvényt megtartását segítik.

Háj András, a Metripond-M93 Mérleggyártó Kft marketing vezetője a vállalkozók nevében értékelte a pályázatokat. Cégük a gyártáshoz szükséges termelő berendezésekre nyert több mint 7 milliót. Elavult daruikat cserélik távvezérlésűre, valamint egy fémszalag fűrészt vásárolnak. A kft-nél 25-en dolgoznak, de a pályázat hatására további 3 főt, darukra és a fűrészgéphez fognak felvenni.

Hétfőtől turizmusra is

Benkő Zsolt a pályázati csoport munkaközösség vezetője, még kiemelte, hétfőn indul a turisztikai tevékenységek ösztönzése pályázati rendszer. Ezen vásárhelyi, székkutasi, és mártélyi szállásadással, valamint agroturiszikai szolgáltatással foglalkoznak.

- Forrás: vasarhely.hir24.hu -