A most kezdődő uniós ciklusra tervezett fejlesztésekről, a folyamatban lévő beruházásokról tartott tájékoztatót hétfői fórumán a székkutasi Gregus Máté Általános Iskolában Szél István polgármester, aki bejelentette: sikerül ingyenesen megszerezni a székkutasi vasútállomás épületét, és kijelentette: a következő ciklusban is polgármesterként kívánja megvalósítani a most elhatározott fejlesztéseket a községben.

A fórumon Szél István polgármester bemutatta a település népszerűsítése céljából készített fényképes kiadványt, amelyet német nyelven is elkészítenek, és szólt a művelődési központ folyamatban lévő felújításáról, hozzátéve, hogy szeptemberre tervezik az intézmény átadását. A főtér építése május közepén ér a következő fázisba, míg a megújult sportpályát, edzőtermet és a játszóteret is látta már kívül-belül a székkutasiak többsége, és a sportegyesületekkel most egyeztetnek a sportlétesítmény használatának beosztásáról.

Nyolcmilliót nyert a sportegyesület pályakarbantartó gépre, öltöző- és tetőfelújításra, hangosításra és számítástechnikai berendezésekre, míg a képviselőtestület egyhangúlag szavazta meg a község vagyonvédelmi koncepcióját, amely keretében 13 millió forint értékben riasztó- és kamerarendszert építenek ki, amelynek része lesz a sportcentrum, a 47-es út és a polgármesteri hivatal is.

Az Egészségesebb Székkutasért programban több száz kutasi vett részt, amelyet tovább folytatni tervez a polgármester, és várják a zumbára és gyógytornára jelentkezőket is. Elkészült a település belvíz elvezető rendszere, és a csatornatársulásban is 80 százalékos a fizetési hajlandóság, a beruházás pedig rövidesen indul. A munka utáni úthelyreállítással 2015 végére, 2016 elejére fognak lekészülni – tájékoztatott Szél István.

A két helyi szeméttelepet rekultiválják, beterítik, és hermetikusan lezárják, majd füvesítik még az idén, és minden lakos két szemétgyűjtőt kap a hulladék otthoni szemétgyűjtésre, a kukákat chippel látják el, és majd az ürítések után kell fizetni. A cél, hogy minél több hulladékot szelektíven gyűjtsenek össze.

A 47-es főút burkolatának erősítése, szélesítése és a kerékpárút építése 100 százalékos támogatással valósul meg, ennek a közbeszerzése már folyamatban van. A vásárhelyi önkormányzattal és a kórházzal közösen dolgozik Székkutas, hogy a kakasszéki szanatóriumhoz behajthassanak az autóbuszok, ezért ott kiszélesítik az utat és buszfordulót alakítanak ki.

Folyik a kutasi katolikus templom felújítása, amelynél a tetőszerkezeten és a festésen dolgoznak, míg 8,5 millióból újulhat meg az orvosi rendelő. A csokoládé üzem a nyáron megnyitja kapuit, míg a pálinkafőző hely 4,5 milliót nyert újabb üstök beszerzésére és további két munkahely megvalósítására, valamint a Herbária telephelyfejlesztésre nyert támogatást.

Polgármester-jelöltként kíván indulni ősszel Szél István – jelentette be a polgármester, hozzátéve, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a térség országgyűlési képviselőjének segítségével kívánja megvalósítani a most elhatározott fejlesztéseket. 170 millió forintból tervezik fejleszteni a művelődési ház, az egészségház és a sporttelep fűtési rendszerét, hőszigetelni a polgármesteri hivatalt, a művelődési ház termeit megújítani, akadálymentesíteni az óvodát és felújítani annak mosdóját, valamint ebrendészeti telepet, állati hulla lerakót és komposztálót fognak kialakítani.

A célokként emelte ki Szél István az önerős járdaépítés folytatását, a közvilágítás felújítását, Puszta-túra kialakítását, szociális foglalkoztatás indítását, továbbá a temető, a lovas pálya és a Csíky-ház felújítását. Az idén az önkormányzat tíz hektárt kapott a Nemzeti Földalapból, amelynek hat hektárján cirokot terveznek termelni. A feladat, hogy a település megtalálja azokat a termékeket, amelyeknek előállításával és feldolgozásával további munkahelyek megvalósítását teszik lehetővé.

Szakács László hozzászólásában javasolta, hogy a temető felújítása során tegyék lehetővé, hogy gépkocsival is be tudjanak hajtani, a polgármester válaszában kifejtette: megkezdték a sírkertben a fásítást, bár vannak, akik nem örülnek, hogy a lehulló levelek a sírokra kerülnek, és elképzelhető, hogy a temető egyes részei megközelíthető lesz autóval is.

Háromévnyi harc után ingyenesen az önkormányzat tulajdonába kerül a kutasi vasútállomás – jelentette be a polgármester, amely további feladatokat is jelent, de turisztikai lehetőségek jelent Székkutas számára. Mint elmondta, egyrészt a vasútállomás épülete esztésikus állapotba kerülhet, és azt tervezik, hogy a község történetének fontos része, a Piroska hagyomány kiállítási anyaga itt kaphat majd helyet.

Az önkormányzatnak nincs visszafizetendő hitele és a település bevételének jelentős részét fejlesztésekre tudják fordítani, míg a szociális kiadások is csökkentek. Javult a település közbiztonsága a Kutason szolgálatot teljesítő rendőrautónak is, és támogatják a polgárőrök és a körzeti megbízottak tevékenységét – jelentette ki Szél István, aki a fórum végén felkérte a jelen lévőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az Európai Parlamenti választásokon.

- Forrás: www.promenad.hu -