Pénteken délután tartotta közgyűlését a Székkutasi Olvasókör, amely mintegy négy éves múltra tekint vissza. A jól bevált kulturális és hagyományőrző rendezvényeket évről évre megrendezik, amelyek 2011-ben is sikeres évet zártak. Emellett a település alapítójának, Gregus Máténak az emlékére rendezett rendezvénysorozatban is aktívan részt vett az Olvasókör, így a szoborállítással kapcsolatos teendőkben is.

A közgyűlésen beszámoltak a 2011-es évről, és nyilvánossá tették a közhasznúsági jelentésüket, az egyszerűsített éves beszámolójukat, valamint az éves eredmények kimutatását is.

Az eredményeket tekintve az elmúlt év sikeres volt, a kitűzött célokat mind kulturális területen, mind pénzügyileg teljesítették, mondta el Kovácsné Rostás Erzsébet, a Székkutasi Olvasókör elnöke, aki hozzátette, hogy a Gregus Máté szobor állításához az adományokat az olvasókör pénzügyi keretein belül bonyolították le. A pénzt az alkotóknak átutalták, majd egy szép ünnepség keretében át is adták a szobrot.

Pénzügyi tekintetben összességében 166 ezer forint eredménnyel zárja az évet az olvasókör, amely egy non-profit szervezet esetében, ahol a tagokra és minimális adományokra lehet számítani, sikeresnek mondható, mondta az elnök.

2012-ben is szeretnék a kiváló programokat színessé tenni. Idén már volt egy felnőtt társastánc tanfolyam, amelynek már a záró rendezvényére is sor került, a gyermek néptánccsoport pedig szépen készül az áprilisi Néptánc Gálára. Mivel a Sóshalmi Olvasókörrel testvérkapcsolatot ápolnak, így vannak közös rendezvények is. A székkutasiak részt szoktak venni a sóshalmiak Aratóünnepén, valamint közösen szervezik a székkutasi szüreti felvonulást.

Mindezekhez a programokhoz idén LEADER pályázatok is társulnak. A pályázatok benyújtása már megtörtént, és ha sikeres lesz, akkor még érdekesebbek lehetnek a programok Székkutason. Kovácsné Rostás Erzsébet kiemelte a civil csoportokkal együtt megszervezésre kerülő gyermeknapot, ahol idén gyermek együttes, agyagozás, bűvész, palacsintasütés, motorozás és lovas kocsizás is mosolyt csal majd a kicsik arcára.

Tavaly merült fel először, hogy a szökőkutat adventi koszorúvá varázsolják, amely meg is valósult a helyi lakosok önkéntes segítő munkájával. Ez is jó példa arra, hogy az összefogás erejével minden lehetséges. Jelentős közreműködő partner a könyvtár is, ahol nagyon sok rendezvény és program valósulhatott és valósul meg.

Forrás: promenad.hu