Március elején indul el a mezőgazdasági mintaprogram. Ennek keretében 97 kistérségben több mint 16 ezer munkavállaló dolgozhat majd. A Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint januárban több mint 17 ezren vehettek részt a téli átmeneti közfoglalkoztatási programban.

Jelenleg pedig az országos programokban - mint az erdészeti, vagy a belvízvédelmi, vízügyi program - több mint 42 ezren, míg a Start kistérségi mintaprogramokban közel 67 ezren dolgoznak. A hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatásban 79 ezer fő vehet majd részt. A tárca egyébként jelenleg 206,675 ezer munkavállaló közfoglalkoztatásához biztosít fedezetet a munkaügyi kirendeltségeken keresztül. Ennek 53 százaléka vehet részt 8, míg a fennmaradó hányad 6 órás közfoglalkoztatásban.
A parlagfű mentesítési programok indulásáról egyelőre még nincs konkrét információ, azonban Pintér Sándor belügyminiszter parlament honlapján olvasható, képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint az idei programot a 2011-ben parlagfű fertőzöttségről készített, kistérségi lehatárolású távérzékelési térkép alapján az érintett települések önkormányzatai szervezhetik meg. Ez a program 1300 főnek adna napi 8 órás közfoglalkoztatásra lehetőséget 3 hónapon keresztül.
Március elején indul el a mezőgazdasági mintaprogram. Ennek keretében 97 kistérségben több mint 16 ezer munkavállaló dolgozhat majd. A résztvevők a munkavégzéshez szükséges képzést is kapnak. Gyulán például a március elsején, 180 millió forintos támogatással induló program keretében 154 embert foglalkoztatnak majd. A közfoglalkoztatás a városüzemeltetési társaság koordinálásában valósul meg, ahol 30 hektár önkormányzati termőföld, 18 hektár erdő és Gyula-Remetén egy önálló telephely áll rendelkezésre. A közmunkások a társaság földjein dolgoznak, zöldségféléket és takarmányt termelnek, faiskolát gondoznak, valamint részt vesznek majd a térség hagyományos zöldségfajtáinak és gyümölcsfáinak összegyűjtésében és szaporításába. A gyulai program újdonsága lesz, hogy a közmunkások a munkabéren túl részesülnek a közösen előállított konyhakerti termésből, az állattartásra vállalkozók térítésmentesen előnevelt kisállatokat kapnak, és az önkormányzati földeken megtermelt takarmányból önköltségi áron vásárolhatnak - írta az MTI.
Az idén is folytatódik majd a vállalkozások által igénybe vehető közfoglalkoztatási program, illetve a civil szervezetek és egyházak számára indított programok is. Tavaly egyébként 632 civil szervezet, illetve egyházi közfoglalkoztató 14,663 ezer közmunkás foglalkoztatásához kapott támogatást.

forrás:szabadföld.hu