A kamillatea alapanyagaként használt szárított növény a gyógyszerkönyvekben is szerepel. A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt védett termékek szűk uniós listáján a huszonhét EU-tagországból összesen mintegy ezer termék szerepel, köztük számos magyar, mint a téliszalámi, a csabai és gyulai kolbász, a szürkemarhahús, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack és a szegedi paprika.

A múlt évben, a becslések szerint mintegy 500-600 ezer kilogramm Alföldi kamillavirágzatot gyűjtöttek be - válaszolta Czirbus Zoltán, a Herbária vezérigazgatója.Czirbus Zoltán szerint az, hogy a védett eredetű európai uniós termékek lett az Alföldi kamillavirágzat, megkülönbözteti majd a számos teaféle közül eligazodást nyújtva a fogyasztóknak.

Az Alföldi kamillavirágzat az Alföld bizonyos területein vadon terem és kézzel gyűjtik be. Czirbus Zoltán hangsúlyozta, hogy nem szabad összetéveszteni a termesztett kamillavirággal, az nem tartozik az eredetvédett körbe.

Az Alföldi kamillavirágzat évről-évre változó mennyiségben terem, mert nem biztos, hogy minden évben "feljön" a talajból.

A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába.

(Forrás: MTI)

Bővebben:

http://www.veddamagyart.info/egeszseg/1694-alfoeldi-kamillaviragzat-vedett-eredetu-europai-unios-termek