Az Egészségesebb Székkutasért program keretében hívták a kutasiakat pénteken ötórai teára a művelődési központ emeleti termébe, ahol vérnyomás és vércukorméréssel, orvosi előadással, forró teával, valamint nótákkal várták a résztvevőket.

A vendégeket Kovácsné Rostás Erzsébet, a település kulturális tanácsnoka üdvözölte a délután előadóját, dr. Bakos Attilát, a település háziorvosát. Az orvos elmondta: öröm számára elfogadni a meghívást olyan rendezvényre, ahol kötetlenül beszélgethet a település lakóival, és megvitathatnak olyan témákat is, amelyre a rendelőben nem mindig jut idő.

Dr. Bakos Attila az antibiotikumokról szólva felhívta a figyelmet, hogy ez a szer kizárólag a bakteriális eredetű fertőzéseket gyógyítja, a vírusos fertőzéseket nem, csak ha azok kezeletlensége miatt felülfertőzés jön létre, akkor érdemes alkalmazni.

A háziorvos megfázás esetére a házi gyógymódokat ajánlotta, a gyógyteákat, valamint a tünetek kezelésére lázcsillapítót, arra azonban figyelmeztetett, hogy ha a beteg állapota rosszabbra fordul, feltétlenül forduljanak orvoshoz.

Nem késő felvenni az influenza elleni védőoltást az úgynevezett célcsoportba tartozóknak, így az időseknek, a krónikus betegségben szenvedők, így a szívbetegek, asztmások, cukorbetegek és immunhiányos és daganatos betegségben szenvedők, közülük a felnőttek és a gyerekek is ingyenesen juthatnak az oltóanyaghoz.

A kérdésre, hogy a népi gyógyászatban kalapkúrának nevezett kezelés alkalmas-e a megfázás gyógyítására, Bakos doktor leszögezte: bár nem tilos az alkoholtartalmú italok fogyasztása megfázás esetén, azonban tudni kell, hogy az alkoholnak felületi nyálkahártya-irritáló hatása lehet, ráadásul ha egy hasmenésjárvány idején valaki ezzel próbálkozik, még gyomorgyulladást is kaphat.

Az este Labozár Antal és Molnár Ernő hegedű-harmonika duójának kíséretében nótázással ért véget a székkutasi művelődési házban.

 - Forrás: www.promenad.hu -