Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt istentisztelettel, koszorúzással és ünnepi műsorral rótták le kegyeletüket Székkutason. A Művelődési Házban megtartott ünnepségen beszédet mondott Szél István polgármester.

A megemlékezés kezdeteként Dr. Laurinyecz Mihály plébános és Vladár Sándor református lelkipásztor tartott istentiszteletet a székkutasi Református Templomban, amelynek során számos párhuzamot vonultattak fel a tegnap és a ma embere között.

- A tempom a lélek szálláshelye, ahol a saját lelki élet építését végezhetjük el, de nemcsak az egyénét, a közösségét is. Az ünnepek összekapcsolnak minket, hiszen ahogy a lélek templomát építjük itt, egyúttal a közösség összetartozását is erősítjük - fogalmazta meg ünnepi beszédében a plébános.

- "Itt az idő, most vagy soha" - Isten belénk helyezi bizalmát az adott pillanatban, így tett 1848-ban is a forradalmárokkal. Akik abban a helyzetben vannak, hogy nagy dolgokat vihetnek véghez, sokszor áldozatot kénytelenek hozni, olykor saját magukat kell feláldozniuk - mondta el Vladár Sándor református lelkipásztor.

Ezt követően ünnepélyes zászlófelvonás következett, majd a 48-as kopjafánál hajtottak fejet a résztvevők.

 A Művelődési Házban folytatódott az ünnepség. Szél István polgármester beszédében kifejezte tiszteletét a '48-as bátrak előtt, és hangsúlyozta nem azok az igazánerősek, akik hangosak, hanem akiknek hit van a szívében. - A magyar nemzet nemcsak a szabadságáért küzdött 1848-ban, hanem mindazokért a jogokért, amelyek Európa bármely más nemzetét megillették. A magyarok tudták, hogy joguk van a szabadsághoz és az önbecsüléshez, ami felelősséggel és munkával jár. 2015-ben újra kihívásokkal kell szembenéznie a magyarságnak: el kell dönteni, Magyarország hagyja-e, hogy elvegyék a hitet, az önbecsülését - fogalmazta meg Szél István polgármester.

A rendezvény részeként a Gregus Máté Általános Iskola diákjai és a Suli Színpadosok adták elő „Szabadnak születtél” című ünnepi műsorukat.

A verses-zenér produkció után került sor a „Székkutas Díszpolgára” cím átadására. A kitüntetést idén Mayer Gellértné és Szabó Józsefné kapták. A rendezvény megrendítő pillanatokkal zárult, hiszen a tavalyi év díszpolgári címének kitüntetettje még az átadási ünnepsélg előtt elhunyt. Az idei évre maradt, hogy posztumusz díszpolgári címet Dr. Urbán János özvegye átvegye.

- Forrás: www.promenad.hu -