Március 1-jével átalakult a szociális segélyezési rendszer. Számos ellátás neve megváltozott, az ügyintézés helyszíne, menete is átalakult. A részletekről Makó András, a vásárhelyi Járási Hivatal vezetője tartott sajtótájékoztatót szerdán.

Az egyes ellátásokat az állam közvetlenül adja a rászorultaknak március 1-jével, amelynek technikai lebonyolításáért a járási hivatalok lesznek felelősek. Így a állam és az önkormányzatok között egy hatékonyabb feladatmegosztás valósulhat meg.

Négy település iratanyagát - mintegy 1300 darab iratot - vett át a múlt héten a vásárhelyi Járási Hivatal - mondta el a szerdai sajtótéjékoztatón Makó András, a vásárhelyi Járási Hivatal vezetője. A járási hivatalok ügyintézési körébe ezentúl a jövedelem kompenzációs ellátások tartoznak. Megváltozott a különféle ellátások elnevezése. Az aktív korúak  - vagyis akik 18. életévüket betöltötték, illetve az öregségi nyugdíjkorhatárt nem érik el, valamint munkaképesek -  ellátásának megállapítása átkerül a járási hivatalok hatókörébe. Kétféle ellátástípust ítélhetnek oda: a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, amit a munkanélküli segély kimerítése után kaphattak, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást - az egykori rendszeres szociális segélyt.

Az előbbit a munkaügyi kirendeltségen igényelhetik, de a jogszabály lehetőséget biztosít arra is, hogy a polgármesteri hivatalban nyújtsák be a megfelelő papírokat. Makó András kiemelte, hogy már csak azért is jó döntés a munkaügyi kirendeltségen való ügyintézés, mert egyúttal a képztettségének megfelelő álláslehetőségekhez is azonnal elirányíthatja az ügyintéző a kérelmezőket.

Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást a polgármesteri hivatal hatósági osztályán lehet igényelni.

Hódmezővsárhely mellett a másik három település sem marad ellátás nélkül. Mindszenten egy új generációs kormányablakon keresztül intézhetik az ügyeket, Mártélyon és Székkutason települési ügysegéd fogadja az ügyfeleket. Ami azt eredményezi, hogy a kistelepülésekről sem kell Hódmezővásárhelyre utaznia az ügyfeleknek, helyben be tudják nyújtani a kérelmeket, illetve felvilágosítást tudnak kérni.

- Forrás: www.promenad.hu -