Hosszú idő óta arra vártak Székkutason, hogy megkezdődjön a csatornázás. Március 9-én, hétfőn eljött a nagy nap: megkezdődtek a másfél milliárd forintos beruházás munkálatai.

Hétfőn tartották a Székkutas Község szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának fejlesztési megvalósítása nevű, KEOP-1.2.0/09-11-2012-0028 számú projekt nyitórendezvényét a község Művelődési Házában.

Szél István polgármester beszédében elmondta, a település eddigi legnagyobb beruházása kezdődik meg, melynek összértéke meghaladja a másfél milliárd forintot. A csatornázás által élhetőbbé és tisztábbá válik a falu. – A cél, hogy 2019-re fejlesszük az alapinfrastruktúrát Székkutason. A következő években az ivóvíz-hálózatot, a szemétszállítást, a közutakat és a világítást is korszerűsítjük a településen – tette hozzá. Még elmondta, a csatornázás befejeződése után nagyobb eséllyel települnek vállalkozások a községbe.

Ezt követően Herczeg Sándor, a Rádió 7 és a promenad.hu marketingvezetője ismertette az 1 milliárd 502 millió 890 ezer 544 forintos csatornázás részleteit. Mint elmondta, a helyi képviselő-testület 2011 májusában megerősítette azon szándékát, hogy pályázatot nyújt be a szennyvízcsatornázás megvalósításának támogatására. A meglévő tervek ekkor kiegészítésre kerültek a Kakasszéki Gyógyintézet rákötésével, de ez nem volt támogatható a Környezet és Energia Operatív Program szabályozása szerint. Azonban a 2012 decemberében benyújtott pályázat sikeres volt, 2013 áprilisában támogatói döntést kapott. 2013. július 9-én aláírták a Támogatási Szerződést. A pályázat összességében 1 milliárd 368 millió 453 ezer 468 forint összegű támogatásban részesült.

A támogatáshoz a saját forrás összegét részben az önkormányzat biztosítja: 44 millió 437 ezer 076 forint összegben, részben a Székkutasi Víziközmű Társulat ad át 90 millió forintot. Magyarország kormánya a 2014. szeptember 18-ra datált határozata alapján biztosította a többletköltség támogatás-arányos részét, 351 millió forintot, az eredetileg megállapított 1 milliárd 016 millió 716 ezer 523 forint felett.

Idén október 31-ig összesen 610 új bekötés, 3 öblözet, 1 új szennyvíztisztító telep, 13 kilométer új csatornahálózat és 5 darab átemelő készül. Ezt a féléves próbaüzem követi majd. Ez idő alatt már érdemes rákötni a gerincvezetékre, ugyanis a hat hónap során a kivitelező állja a költségeket: a lakosoknak nem kell csatornadíjat fizetni. Aki a féléves próbaüzem során nem végzi el a rákötést, annak talajterhelési díjat kell fizetnie, ami köbméterenként 1800 forintot jelent. A törvényileg előírt díj célja, hogy ösztönözze a háztartásokat arra, hogyha lehetőségük van rá, használják a korszerű és környezetbarát szennyvízcsatorna hálózatot.

A házi bekötés minősített vállalkozó által, részben saját és teljes mértékben saját kivitelezéssel is megtörténhet. Utóbbit az Alföldvíz Zrt. minden esetben ingyenesen ellenőrzi.

Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés során minél kevesebb kellemetlenség érje a lakosokat. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyiekkel, akik bátran kereshetik észrevételekkel a képviselőket. A csatornázást követően az összes utat helyreállítják a településen. Ez 2016 nyarára várható.

A hétfői projektnyitón a Művelődési Ház előtt időkapszulát helyeztek el, amely tartalmazta a február 27-i Kutasi Híreket, Szél István ünnepi beszédét, valamint a csatornázással kapcsolatos sajtóközleményt.

A munkálatok jelenleg az Arany János utcán zajlanak.

- Forrás: promenad.hu -