A 47-es szélesítése, a csatornázás és sok más munka mellett tengernyi programot is terveznek 2015-re Székkutason.

A civil szerveztek vezetői üléseztek hétfőn Székkutason, egyeztetve a 2015-re kigondolt kulturális és közösségi programokat. Szél István polgármester bevezetőjében elmondta, a 220 milliós költségvetésből 20 milliót csak fejlesztésre fordítanak az idén, ennek pedig jó része a programokat is érinteni fogja. A településen tavasszal kezdődő nagyberuházások, a csatornázás, az ivóvíz minőség javító projekt, a 47-es szélesítése hatalmas felfordulással jár majd, de ezek kompenzálására remek alkalom lesz a sok színes rendezvény. A programok időpontjai, helyszínei persze módosulhatnak bizonyos munkálatok miatt.

A kulturához és programokhoz más fejlesztések is kapcsolódnak. Például megújul az iskola tetőszerkezete 9 és fél millióból, de folytatódik a felújítás a művelődési házban is. Több hátsó irodát összevonnak, ügyfélfogadókat alakítanak ki.
A polgármester az is elmondta, idén törekedni kell egyes események összevonására, hogy azok ne aprózódjanak el, és kevésbé kelljen a beruházásokhoz igazodni.

A falu idén ünnepli 65 éves önállóságát, valamint 60 éve készült a 61 éves Hugo Hartung regény alapján a világsikerű Piroska film. Mindkét évforduló kiemelt lesz a falu életében. Év végére egy Székkutasról szóló könyvecske, vagy egy nagyobb kiadvány jelenhet meg, mivel a legutóbbi még a TSZ támogatásával és főszereplésével a szocializmusban jelent meg.

Ősszel természetfotós tábort tartanának a faluban, de festőket is hívnának, valamint megrendeznék az elszármazottak találkozóját, mely esemény még sohasem került megszervezésre Székkutason. Hatalmas érdeklődésre számíthat és nagyon érdekes is lesz Stekovics János meghívása, és a képeiből készült kiállítás a faluban. Stekovics János életéről és hiánypótló, nagyszerű, pusztai fotóiról portálunk írt elsőként, több alkalommal is.

Szabó Emese képviselő az idei év programjait ismertette, melyet az olvasókör, a nyugdíjas klub, a iskola és az óvoda, az egyházak, és a többi civil szervezet még tovább bővít az év során, ugyanis több időpont még nem fix. Na, de nézzük, mit tudunk eddig.

Január 17. : A csanádpalotai amatőr színjátszók hoznak ingyenes előadást a művházba 17 órai kezdettel.

Január 23 . : Fehér József est lesz a kultúrházban a Magyar Kultúra napja alkalmából.

Januártól minden hónapban egy alkalommal egy sikeres székkutasi fiatal mutatkozik be, meséli el mi történt vele, mióta sikerrel végezte el az iskolát. A kötetlen beszélgetésre mindig mást hívnának meg.

Február 1. : A Civilek napja - a program még szervezés alatt áll.

Február 14. : Farsang az oviban.

Február 21. : A 4 éve működő tánctanfolyam záróvizsgája majd bálja.

Február 28. : Vadászbál.

Március 14. : Kistermelők hagyományos bálja, kiállítás nyílik a művházban.

Március 15. : Községi megemlékezés az önkormányzat és az iskola szervezésében, de ekkor lesz a tesz-vesz tavasz is, amely az egyház programja.

Április 10. : Költészet napi rendezvény

Április 19. : Táncgála

Április 30. : Anyák napi műsor

Áprilisban lesz még véradás, hagyományőrző húsvétolás, és ovibál is

Májusban már több rendezvényt egy napon tartanának, vélhetően ilyen lesz a gyermeknap is. Ekkor lesz a Pünkösdhöz kapcsolódó Csicsatéri búcsú is.

Június 4. : A Magyar Emlékezet napja.

Június 13. : Iskolai ballagás. Várhatóan programot szerveznek az Emlékházhoz a Múzeumok Éjszakáján.

Július nyugisnak tűnik, egyelőre nincs program.

Augusztus 1. : Motoros nap

Augusztus 8. : Szántóverseny

Augusztus végén lenne a falusi lovasnap, ám ez lehet idén a falunapokkal egy hétvégén, szeptember elején kerülne megrendezésre.

Szeptemberben falunapok, szüreti bál, a puszta napja Kardoskúton, és népmese napi rendezvények lesznek.

Októberben megemlékeznek az 56-os eseményekről és az idősek napját is ünneplik.

Novemberben lesz a szokásos jótékonysági bál, és indul advent mely decemberben ér véget, közben 5-én érkezik a falu mikulása 2015-ben is.

- Forrás: www.vasarhely24.hu -