A zsebesek általában nem alkalmaznak semmiféle erőszakot a kiszemelt dolog ellopása érdekében. Alkalmanként egyedül, többnyire azonban társakkal együtt, begyakorlott módszerekkel „dolgoznak". Nagyobb tömegben, tömegközlekedési eszközökre történő fel - illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, különböző értéktárgyakat.

Mások kézben tartott tárgyak (bevásárló szatyor, újság) takarásában kutatnak értékeink után, vagy esetlegesen zsebmetszés módszerével próbálják eltulajdonítani a kiszemelt zsákmányt. A figyelemelterelés, és az ellopott értékek mentése szintén jellemző bűnelkövetői magatartás lehet.
Az alkalmi tolvajok a kínálkozó lehetőségeket igyekeznek kihasználni. Ilyen lehet a külső zsebben elhelyezett telefon, pénztárca; a hanyagul hátunkra vetett, esetlegesen nyitva hagyott táska; a szórakozóhelyen asztalon, széken hagyott kabát, táska, mobiltelefon stb.
•    Vagyontárgyainkra, iratainkra igyekezzünk minden helyzetben fokozottan ügyelni! 
•    A pénztárcát, iratot, telefont ellenőrizhető, biztonságos helyre tegyük. (pl. kabát belső zsebébe, olyan zárt táskába, melyet a kézre tudunk erősíteni, vagy ruházat alatt nyakba akasztott, illetve elől hordott táskába). 
•    Ha forgalmas helyen, hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, tekintsük azt figyelmeztetésnek, és legyünk fokozottan óvatosak! 
•    Ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókocsira helyezett táskánkat, kabátunkat, mert a vásárlás ideje alatt a tolvajok néhány másodperc alatt eltulajdoníthatják azokat. 
•    Hasonlóan járjunk el a szórakozóhelyeken is, hisz az ilyen jellegű bűncselekményeknél a tényleges kárérték mellett plusz kiadásként jelentkezhet az iratok beszerzésére fordított pénz és idő.

Minden fűtési szezonban hallani híreket szén-monoxidmérgezés okozta halálesetekről.
A következő pár sor a tüneteket, és az ellátásra vonatkozó tanácsokat foglalja össze 
(a Mentőszolgálat alapján):

A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, tiszta formában színtelen, szagtalan gáz. Könnyen áthatol falakon, földrétegen, mennyezeten. Keletkezhet a földgáz tökéletlen égésekor (pl. szakszerűtlenül szerelt kazánok, bojlerok, eldugult kémények esetén). A legtöbb véletlen balesetet ez okozza. De tartalmaz szén-monoxidot a kipufogógáz, széngáz, generátorgáz.

A mérgezés alattomos, mert a kezdeti tünetek sokszor általánosak, sok más betegség okoz hasonló panaszokat és a szén-monoxid mérgezés is utánozhat más kórképeket. Ezért is gyakori, hogy a beteg nem gondol a mérgezésre, panaszait bagatellizálja. A gáz a légutakat nem izgatja, így akadálytalanul belélegezhető. A mérgezés sok esetben éjjel, alvás közben fordul elő és az érintettek nem mindig ébrednek fel rá. A szén-monoxid bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mert 300-szor jobban kötődik a hemoglobinhoz (ez a molekula szállítja a vérben az oxigént), mint az oxigén.

Tünetek (a belélegzett gáz koncentrációjától függően):
Halántéktáji lüktető fejfájás, szívdobogásérzés, szédülés, hányinger, gyomorfájdalom, az alsó végtagon kezdődő, majd kifejezettebbé váló izomgyengeség, ami később bénulásba megy át. (Ebből adódik, hogy a mérgezett nem tud menekülni.) Zavart viselkedés, eszméletvesztés, görcsroham, légzésbénulás, halál.

Ellátás:
Abban az esetben, ha járásképtelen vagy eszméletlen beteget találunk, és szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk, fontos, hogy a beteg ellátása során saját magunk védelmét tartsuk szem előtt. Ne lélegezzünk abból a gáztérből, ahol a mérgezést gyanítjuk! Még a helyiségbe lépés előtt vegyünk mély levegőt, lélegzetünket visszatartva szaladjunk be a szobába, nyissunk ablakot, szellőztessünk. Újabb friss levegőt véve, ezt követően próbáljuk meg kihozni a beteget. Ezt követően betegvizsgálat, amennyiben szükséges légútbiztosítás, lélegeztetés, újraélesztés.
Mentőt (akár csak a gyanú esetén is) minden esetben hívjunk!

Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. A szervezet toleranciaszintje a szén-monoxidra egyénenként változó (tehát nem biztos, hogy azonos koncentrációnak kitette személyek egyszerre lesznek rosszul).

A téli fűtési szezonban minden különösebb előzmény nélkül kezdődő fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hányinger esetén fel kell, hogy merüljön a szén-monoxid mérgezés gyanúja, különösen akkor, ha többen lesznek rosszul… 


            EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Csongrád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály
Rendőrségi segélyhívó: 107
Központi segélyhívó: 112
www.bulisbiztonsag.hu
TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

 barka@csongrad.police.hu