"Tanulni jó - Fiatal, tehetséges székkutasi diákok képes élménybeszámolója" címmel szerveztek zenés beszélgető estet pénteken Székkutason a Retro Pince Caféban. A meghívott vendégek ugyan tanulmányaik és munkájuk miatt hosszabb-rövidebb időre elhagyták a települést, de életük mégis úgy alakult, hogy továbbra is több szállal kötődnek szülőhelyükhöz.

Szabó Emese kulturális tanácsnok, szervező hírportálunknak elmondta, hogy a rendezvény egy új kezdeményezés Székkutas életében. A község mindig is érdeklődést mutatott az iránt, hogyan alakul diákjainak élete. András és Zsanett a településen jártak általános iskolába, szüleik is helyi lakosok. „Elhagyták a községet, azonban a szálak visszavezettek: bizonyos feladatok Székkutasra szólítják őket.” Gondolkodásuk, életvitelük példaként szolgálhat a fiatalság számára, hiszen amellett hogy dolgoznak, művészeti és egyéb tevékenységeket is végeznek. A kulturális tanácsnok úgy véli, hogy a jelenkor fiataljai motiváltak, amely becsülendő. Őket megszólítva a cél az, hogy egy ifjúsági klub jöjjön létre a faluban.

Szabó Emese először Pásztor Andrást kérdezte. Kiderült, hogy Andrást mindig is vonzotta a fotózás, gyermekként tátott szájjal figyelte a sok csillogó objektívet és fényes masinákat. András az általános iskola első osztályát Vásárhelyen, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában végezte el, a második osztályt – és a többi elemit – pedig már Székkutason folytatta. Középfokú tanulmányokat Vásárhelyen végzett a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskolában, majd a felsőfokú gazdasági informatikus képzést választotta. Dolgozott a Székkutasért Egyesület Teleházában és az Expertelectro-nál is. 2004 és 2013 között a székkutasi J3 zenekarban zenélt, jelenleg pedig a szintén helyi vonatkozású Radio zenekarban ténykedik.

Sok év telt el mire megvette élete első fényképező gépét, fotózni sohasem tanult, főként a makró–és természetfotózás áll hozzá közel. „Lenyűgöz a rovarvilág változatossága és összetettsége, a csillogó kitinpáncélok és a hatalmas szemek világa.” Pásztor András tagja a vásárhelyi Lucien Hervé Kamera Klubnak, képei pedig kiállításon is szerepeltek már.

Szántai Zsanettről megtudtuk, hogy tanulmányait Székkutason kezdte, amelyet a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskolában folytatott. A Szinergia Óbudai Tagintézményében sportedző – aerobik szakiránnyal –, és fittness-wellness asszisztensi végzettséget szerezett, később pedig gyermek-aerobik oktató is lett. Szegeden andragógiát és rendezvényszervezést tanult. Először a Balogh Imsi Sportközpont, majd a Hódtói Sportcsarnok adminisztratív feladatait látta el. Idén az EVP-nél kezdett el dolgozni, mint projekt asszisztens. A zenével, ezen belül az énekléssel 2008-ban került kapcsolatba, amikor a J3 zenekarban énekesként debütált, jelenleg a Radio zenekarban énekel. Székkutason gyermek aerobik órákat is tartott, és fellépésekre készítette fel a diákokat. Az Avon koordinátoraként  szívesen végez karitatív munkát.

A kötetlen beszélgetés után András mutatta be fotóit, amelyek részletessége elbűvölte a közönséget. Ezt követően három dalból álló zenés produkciót adtak elő az est főszereplői. A repertoárban szerepelt Bródy János Filléres emlékeim, valamint Ha én rózsa volnék című száma is, amelyek nagy sikert arattak.

- Forrás: www.promenad.hu -