Megjelentek az első olyan 500 forintosok, amit már az új jegybanki vezetés aláírása hitelesít.

A vártnál hamarabb jelentek meg az új jegybanki vezetés által aláírt 500 forintosok a készpénzforgalomban. A jegybank tervei szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Gerhardt Ferenc a MNB készpénzlogisztikáért felelős alelnöke által aláírt új bankók kibocsátására, csak 2014 elején került volna sor. A 500-on viszont nem szerepel az első alelnök Balog Ádám aláírása. A jegybank az idén a készletről cseréli a bankjegyeket, idén mindössze 500 és 2000 forintosok gyártását tervezték.

Az MNB-vel azzal számolnak, hogy belátható időn belül nem bontják meg a hat bankjegyből és hat érméből álló címletsorozatot, így könnyen lehetséges, hogy az euró majdani bevezetéséig fennmaradnak a jelenlegi bankjegyek - persze a biztonsági kihívások miatt - időnként ráncfelvarráson eshetnek át. Amennyiben tartós marad az alacsony infláció és a biztonsági követelményeket is kielégítik, akkor valóban nem érdemes új bankjegyek kibocsátást tervezni.

Magyarországnak jelenleg nincs eurócsatlakozási céldátuma, így a közös valuta bevezetésének meglehetősen kicsi az esélye ebben az évtizedben, ráadásul a jelenlegi makrogazdasági környezet sem segítene egy gyors csatlakozást.

Forrás: napi.hu