A parlagfű okozta probléma évtizedekre tekinthető vissza. 2005 óta folyik kötelező védekezés a parlagfű ellen, és a 2008. évi XLVI. törvény kötelezi a földtulajdonosokat és a földhasználókat a növény elleni védekezésre - hangzott el a Rádió 7 hétfői Napraforgó műsorában, amelyben Égető Gyula beszélgetett Hódi Lászlóval, a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatójával, és Dr. Kőhegyi Ferenccel, gyógyszerésszel, a Csongrád Megyei Gyógyszerész Kamara elnökével.

A parlagfű okozta probléma évtizedekre tekinthető vissza. 2005 óta folyik kötelező védekezés a parlagfű ellen, és a 2008. évi XLVI. törvény kötelezi a földtulajdonosokat és a földhasználókat a növény elleni védekezésre. Hódi László, a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója a műsorban kifejtette: a 2012-es évben kétszáz ügy került elbírálásra, ebből hat millió forintnyi bírságot szabtak ki. A korábbi évekhez képest javuló tendenciát mutat a felderítések száma, és egyre jobban beépül a köztudatba a parlagfű-mentesítése és természetesen a bírságok kiszabása is hozzásegíti a földtulajdonosokat, hogy rendben tartsák földjüket. A büntetések értéke 15 ezer forinttól akár 5 millióig is elterjedhet attól függően, hogy mekkora területen találnak parlagfüvet.

Ha így haladunk 2040-re a Föld lakosságának fele allergiás lesz – hangsúlyozta ki Dr. Kőhegyi Ferenc gyógyszerész, a Csongrád Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben olyan ismeretlen anyagok kerültek forgalomba, amelyeket a szervezetünk nem ismer, ez is nagyban hozzásegíti a lakosságot ahhoz, hogy egyre több az allergiával küszködő ember. A gyógyszerész azt is megemlítette, hogy ha egy házaspár mindkét tagja allergiás, akkor a születendő gyermeknek 80százalék esélye van a betegségre, illetve, ha csak a pár egyik fele küzd ezzel a problémával, akkor a gyermeknek 25 százaléknyi esélye van az allergia öröklésére.

Adásunkban elhangzott, hogy a Kárpát medence Európa egyik, a parlagfűtől legjobban szennyezett területe, hazánkban pedig Bács-Kiskun megyében kell a legjobban vigyázniuk az érzékenyeknek. Ennek egyik oka, hogy ez egy igen makacs növény, hiszen meglehetősen jól alkalmazkodik a növényvédő szerekhez, gyorsan visszanő, valamint magja 30, vagy akár 50 évig is elélhet. Sajnos a hegyvidéki éghajlatot kedvelők sincsenek biztonságban, mert ott is ugyanúgy nő a parlagfű, így előfordulhat, hogy az ott levő allergiások szervezetében még nagyobb immunhatást vált ki – fejtette ki Dr. Kőhegyi Ferenc gyógyszerész, a Csongrád Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke.

Műsorunkban a parlagfű jótékony oldalait is ismertették a vendégek.  Felmerült, hogy az egészségre pozitív hatással is bír, hozzá tudjuk szoktatni a szervezetet a pollenekhez, annak vízzel való felhígításával, ezáltal egy idő után a test kénytelen elfogadni az idegen anyagot.  Alkalmas teafőzésre is, ez is egy módja az allergia kezelésének. Naponta egy-másfél deciliter parlagfűből készített tea elfogyasztásával óvhatjuk egészségünket.

Forrás: promenad.hu