Székkutas - Mára az enyészeté lett az egykor jól működő sertéstelep Székkutason. Korábban a helyi téeszé volt, majd néhány éve egy kft. vette meg. A helyeik szerint nagy reményekkel indultak. Akkor viszont már nem volt sertés a telepen. A dolgozók egy része rendkívüli felmondással távozott, akik maradtak, azoknak jószerével a bontás jutott.

– Nagyon rossz érzés volt látni, hogy szétrombolták, az enyészeté lett a hajdan jól működő sertéstelep, ahol több évtizedig dolgoztam, az első munkahelyem volt. Amióta bezárták, egyszer jártam csak kint, de éppen elég volt. Mindent elvittek, ami mozdítható. A vasból készült önetetőket, de azt hallottam, hogy még a villanyvezetéket is bedarálták, mára már csupán az épületek falai maradtak – mesélte szomorúan egy székkutasi, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét, nem akar bajt magának. A sertéstelep korábban a helyi téeszé volt.

– Annak idején 1000-1200 kocát és szaporulatát gondoztuk a téeszben. Néhány évvel ezelőtt, mikor már nem tudta fenntartani az állományt, eladta egy vállalkozásnak, és bértartásban folyt a munka, de már a vállalkozó akkor megmondta, felszámolja az állatállományt.

Később magát a többhektáros telepet is értékesítette a termelőszövetkezet, amelyet egy másik kft. vásárolt meg. Nagy reményekkel indultak, de mi már akkor azt hallottuk, a cég törzstőkéje mintegy 500 ezer forint. 19-en dolgoztunk ott, jó néhányan nem bíztunk a kft.-ben, amely jogutódlással vett volna át minket, így többen, köztük én sem írtam alá az új munkaszerződést. Akkor sertés már nem volt, így az is furcsa volt, hogy miért kellenek sertésgondozók. Páran maradtak csak az új tulajdonosnál, nekik főként a bontás volt a feladatuk, és úgy tudom, hogy 2012 végén meg is szűnt a munkaviszonyuk – magyarázta az egykori dolgozó.

A telep korszerűsítésére, hígtrágya-tároló építésére egyébként támogatást is nyert még a szövetkezet. Az új tulajdonos elkezdte az építkezést, de a tároló már nem töltötte be a funkcióját. A helyiek szerint nagyobb eső után tele van vízzel, és előfordul, hogy vadak fulladnak bele.

Többen 2012-ben rendkívüli felmondással távoztak a cégtől. Munkaügyi bíróságig jutottak, az elmaradt járandóságukat megítélték, de még egy fillért sem kaptak. Informátorunk a kft.-ről nem sokat tudott mondani. Magánnyomozásának eredménye az lett, hogy a megyei bejegyzésű cég felszámolás alatt áll.

A tulajdonosi háttér mind a mai napig ismeretlen Szél István polgármester számára is, aki szintén megerősítette: felszámolás alatt van a kft.

– Szinte egyik napról a másikra tűntek el Székkutasról. Egyszer kerestek meg a képviselői, ismertették a terveiket. Számomra 2011 őszére viszont már komolytalanná váltak. Ami mozdítható és értékesíthető volt, elhordták. Korábbi dolgozók is felkerestek, hogy nem fizették ki a munkabérüket. Az önkormányzatot, így a falut is megkárosították. Nem jelentették be, hogy építkezni fognak. Nem fizettek egy fillér helyi adót sem, és miután külterületi telepen működtek, telekadót sem. Az iparűzési adóról sem nyilatkoztak. Megtettük a szükséges jogi lépéseket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordultunk – mondta a község polgármestere.

Szerettük volna megkérdezni a helyi téesz vezetőjét, hogy annak idején hogyan jött a képbe a kft. mint vevő, de nem sikerült elérnünk, ahogy a cég felszámolóbiztosát sem.

- Forrás: www.delmagyar.hu -