Székkutas Község Önkormányzata belügyminiszteri elismerésben részesült. A közfoglalkoztatási programban nyújtott kiemelkedő szakmai elismerést december 4-én vehette át Szél István, a település polgármestere.

Pintér Sándor belügyminiszter adta át az oklevelet Szél Istvánnak Budapesten. „Számolásom szerint 50 önkormányzat vehette át a kitüntető oklevelet a pénteki nap folyamán, a járásban elsőként Székkutas kaphatta meg ezt az elismerő kitüntetést, amelyet köszönünk” – fogalmazott a polgármester portálunk kérdésére.

Ez a cím – a presztízsértékén túl – anyagi vonzattal is járt, így 3 millió forintot kapott Székkutas önkormányzata (is), hogy a jövő évi közmunkaprogramját jobban tudja finanszírozni. „A kitüntetés nem személyemnek szól, hanem a közmunkaprogramban dolgozó közmunkásoknak, csoportvezetőknek valamint Székkutas község alpolgármesterének, Rostás Péternek. Ha ők nincsenek, akkor nincs ez az elismerés – ezt őszintén így gondolom.” (Szél István) Továbbá kiemelte, hogy Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár (Belügyminisztérium) azt hangsúlyozta, hogy az egyes önkormányzatok nemcsak a kiemelkedő szakmai munkájukért kapták meg ezt a kitüntetést, hanem azért is, mert a közmunkaprogram elért abba a fázisba, amikor már jövedelemtermelő is egyben. Így van Székkutas esetében is.

A program idén ért el arra a pontra, amikor már nem csak faleveleket söprögetnek a közmunkások, hanem értékteremtő munkákat is végrehajtanak – tudatta a polgármester. Cirokseprűből idén több mint ezer darabot sikerült legyártani, jövőre – a tervek szerint – ez két és félezer lesz. A pirospaprika, vöröshagyma és burgonya termékeink is kiváló minőségnek örvendhetnek – folytatta Szél István. De az apríték gyűjtéséért, és a település rendezett, ápolt állapotáért is a közfoglalkoztatottak felelnek.

Azok a bevételek, amelyek így keletkeznek, azok újabb beruházást tudnak biztosítani. Székkutas esetében ez egy apríték-tárólószín építését biztosítja, vagy állattartó ólak bővítését, de akár a cirokseprűhöz használatos fonógépek fejlesztésében is anyagi segítség lehet.

„Egyre több ember tud elhelyezkedni a közmunkaprogram világából – itt Székkutason – a mindennapi munka világába” – szögezte le Szél István. Így a jövőre vonatkozó kérdésünkre úgy reagált, hogy szűkíteni szeretnék a programot, ugyanis nem biztos, hogy fel tudják tölteni az eddigi létszámot munkaerővel – hál’istennek, toldotta meg a polgármester. Az állattenyésztésre (szárnyas, baromfi) helyeznék a jövőben a nagyobb hangsúlyt, amellett, hogy a cirok és a paprika megmaradna a település közmunka-terveiben, valamint a tavaly elindított kamilla-program is marad.

Forrás: promenad.hu