Ennyi idő alatt és ennyi pénzből valósult meg Hódmezővásárhely, Mártély és Székkutas ivóvízminőség-javító projektje, amelynek zárórendezvényét csütörtökön tartották a vásárhelyi polgármesteri hivatal házasságkötő termében.

A Hódmezővásárhely-Mártély-Székkutas Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2012 június 1-én írta alá a támogatási szerződést az ivóvízminőség-javító projektre. A pályázat célja a saját vízbázisára alapozott helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvíz, nyersvíz előírás szerinti állapotba kerülése.

A beruházás az arzén és ammóniummentesítést foglalta magában, hiszen az arzén tekintetében a magyarországi előírások 50 μg/l értéket írtak elő, az Európai Uniós előírások átvételével ez az érték 10 μg/l értékre változott; az ammónium határértéke 2,0 mg/l-ről 0,5 mg/l-re módosult.

A csütörtöki projektzárón Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere elmondta, a megvalósításra 1 milliárd 633 millió forint támogatást nyert a Társulás az Európai Unió Kohéziós Alapjából, amely hazai forrással lett kiegészítve, így a projekt teljes nettó összköltsége, a 2 milliárd 31 millió forint finanszírozásra került.

Összesen nyolc vízellátó rendszer önálló fejlesztése valósult meg: Hódmezővásárhely-Ipartelep és Kása erdő, Batida, Erzsébet, Kútvölgy, Szikáncs, Mártély, Székkutas, Kakasszék. A program keretében a települések vízvezeték gerinchálózatát cserélték ki, valamint új kutakat és vízmű-telepeket hoztak létre, újítottak fel.

A beruházás - amely két évig tartott - műszaki részletekeit Pinjung Zsolt projektvezető ismertette.

Forrás: promenad.hu