Szent Márton napja alkalmából színes programokat szerveztek szerdán, Székkutason.

A Székkutasi Emlékház és a Gregus Máté Általános Iskola szervezésében már koradélután elkezdődött a libavigadalom. November 11-e, Márton-nap tiszteletére minden program a liba körül forgott.

Az iskola aulájában – szakavatott kezek segítségével – kézműves foglalkozáson különféle módszerekkel és anyagokból készítettek a gyerekek libás díszeket. Lehetett csinálni lampiont, - sablon alapján - tálcából libadíszt, de gumilapok segítségével is ragaszthattak a szorgos kezek Mártonokat.

A munka fáradalmait már az Emlékházban tudták kipihenni a gyerekek, ugyanis egy gazdag uzsonna várta őket. Szeptemberben készült vegyes lekváros kenyér örvendeztette meg az édesszájúakat, meleg tea, kemencében készült sült tök és – természetesen – a libazsíros kenyér is bőséggel némította el a gyerekszájakat.

Majszolás közben futotta szufla szabadtéri játékokra is. Itt a fogócska mögött arasszal maradt el a talicskázás nagy nevetéseket gerjesztő mókázása.

Majd meggyújtották lámpásaikat, ki-ki mécsesét, biciklilámpáját vagy a délutánban alkotott lampion-kreálmányait, és átsétáltak a szomszédos házhoz, ahol két gágogó okozott csodálatot a csillogó szemekben.

Ezután vette kezdetét a faluszerte feltűnést keltő lámpás felvonulás, rendőri felvezetéssel. A piciktől az idősebbekig, a legényektől az asszonyokig vegyesen verődtek csapatba, hogy kis fényforrásaikkal és nagy éneklőkedvükkel végigvonuljanak Székkutas utcáin.

Forrás: promenad.hu