Sajtótájékoztatót tartott Almási István, Hódmezővásárhely MJV polgármestere és Szél István, Székkutas község polgármestere csütörtökön a község polgármesteri hivatalában.

A településvezetők bejelentették, hogy Székkutas község önkormányzata és annak képviselői is belépnek azon támogatók sorába, akik a kárpátaljai Mezőváriba – óvodaépítésre – anyagi felajánlást tettek.

Szél István elmondta, hogy az önkormányzat 500.000.- forinttal járul hozzá a – ahogy fogalmazott – nemes kezdeményezéshez. „2015. október 29-én Székkutas község képviselő-testülete határozatot hozott arról, hogy a hódmezővásárhelyi megyei jogú város által kezdeményezett mezővári óvoda építését megtámogatja. Örömünkre szolgál, hogy a járásszékhely településünk kezdeményezéséhez a testület egyhangú határozata alapján – a település költségvetéséhez mérten –, szerény, de annál nagyobb szeretettel adott (…)” összeget ajánlott fel.

Hódmezővásárhely már korábban csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnök azon felhívásához, hogy megyeszékhelyek és a megyei jogú városok önkormányzatai támogassák a Kárpátalján élő településeket. Hódmezővásárhely számára kiemelten fontos a határon túli magyarság ügyének felkarolása, a jó kapcsolat ápolása.

Szél István azt is elmondta, hogy a települési képviselők személyesen, egyenként is adományt ajánlanak fel az óvoda építésére, túl a fent említett önkormányzati támogatáson.

Almási István megköszönte a felajánlás(oka)t, és tudatta a gyűjtés jelenlegi állapotát: „Eddig Hódmezővásárhelyen – megközelítőleg – 500 ember ajánlotta fel segítségét, itt az ezer forinttól a milliókig történtek felajánlások.” Majd ismertette, hogy több, mint 40 millió forint gyűlt össze ezidáig, azonban ebbe még nincs beleszámítva az egyes gazdasági társaságok és gyárak felajánlásai. „Ha ezeket is hozzászámoljuk, amit építőanyagban, felszerelésben hozzájárultak, akkor körülbelül 50 millió forintot már túlhaladta a felajánlás.” Kiegészítette, hogy a folyamatot lassította az ukrajnai helyhatósági választások, azonban örömét fejezte ki, hogy Salamon Elemért újra megválasztották Mezővári polgármesterének. Valamint azt is elmondta, hogy a püspök úr is támogatásáról biztosította őt, ennek okán meg is fogja hívni Vásárhelyre az urakat november hónap folyamán.

Szél István azzal a felhívással (is) élt – ezúttal már a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás elnöki minőségében –, amely arra hívta fel a kistérségi települések önkormányzatait, hogy (Székkutashoz hasonlóan) ők is támogassák – lehetőségeikhez mérten – a járásszékhely kezdeményezését.

Forrás: promenad.hu