Éveken keresztül 6-8 motoros kísérte el a község cross versenyzőjét, ifjabb Horváth Pált minden versenyére. Ez a kis csapat összekovácsolódott, barátságok szövődtek, együtt javították motorjaikat, segítették egymást. Aztán 2006-ban megalapították a Székkutasi Motorosok Baráti Klubját. Folyamatosan bővült a létszámuk, jelenleg mintegy 40-45 fő.

Célul tűzték ki a közlekedésbiztonság javítását, a motorosok érdekvédelmét, veterán járművek üzemképessé tételét, a csapatszellem erősítését, a családokkal való barátság kialakítását.

A Baráti Kör jelenleg 40 veterán, 15 túra és 6 sportmotorral rendelkezik. A technikai vezető Horváth Pál, a rendezvényszervező Kerekes Ferenc, a szervező titkár Dovalovszki György és a szóvivő, szaktanácsadó Labádi Ernő.

Tavaly három székkutasi eseményük volt: a tavaszi évnyitó rendezvény, augusztus elején a nagy motoros találkozó és november első hétvégéjén az évzáró rendezvény – tudtuk meg Labádi Ernőtől.

Az augusztus 4-i dél-alföldi motoros találkozót az Autóklubbal közösen szervezték meg. 160 motorkerékpár érkezett Székkutasra, ezek részt vettek a községben tartott motoros felvonuláson, majd kihajtottak a Csomorkányi templomromhoz, ahol egy makói hagyományőrző csoport mutatta be műsorát. Visszatérve a faluba vetélkedőn vettek részt: díjazták a legmesszebbről illetve a legnagyobb köbcentivel érkezőt, összemérték a résztvevők KRESZ tudásukat, és ügyességi versenyen is kipróbálhatták magukat. Körülbelül 300 fő ebédelt együtt, a főzőversenyen 18 bográcsban főztek a vendégek és a székkutasi családok, illetve három grilltárcsa is készült étel – idézte fel a szóvivő.

Mint mondta, a 17 órakor tartott eredményhirdetés idejére mintegy 500 főre nőtt a résztvevők száma, mivel a 47-es úton közlekedők közül is sokan megálltak, és csatlakoztak a találkozóhoz. A díjkiosztást követően tábortűz melletti, hajnalig tartó baráti beszélgetéssel telt az idő.

Az elmúlt évben a Székkutasi Motorosok Baráti Köre 11 kiállításon, falunapon és egyéb rendezvényen vett részt megyeszerte. Labádi Ernő ezek közül kiemelte a nagymágocsi falunapot, ahová 30-35 motorral mentek át.

A novemberi évzáró rendezvényen összegezték és értékelték az esztendőt, felolvasták a köszönőlevelek tömkelegét, az év közben készült fotókból fotókiállítást állítottak össze, mikulásoztak is, és a nap vacsorával zárult. Több régi nagy motorost is meghívtak, akik örömmel látogattak el hozzájuk.

Labádi Ernő úgy érzi, tevékenységük híre elég messzire eljutott. Elárulta, hogy készülnek az idei programokra, amelyekhez sorra érkeznek a pontosítások. Augusztus 4-ére ismét tervbe van véve a főzőversennyel egybekötött találkozó. Az eddigiek mellé a 22 évig Szegeden megrendezett „Boszorkányok négy keréken” autós ügyességi versenyt is szeretnék átcsábítani Székkutasra.

Az évnyitó rendezvényt április 28-ára tervezik a motoros megálló mögötti szabad területre, ahogy eddig is, felvonulással, ebéddel és délutáni beszélgetéssel. Az érkező motorokat most is kiállítják egész napra.

Forrás: Kutasi Hírek

Fotó: Böjti Gábor