Az első közfoglalkoztatás Székkutason  február 9-én indult a Start munka program kertében, melyben hat személyt foglalkoztatnak. A dolgozók két hónapig kapnak munkát, amely november-decemberben folytatódik, tehát összesen négy hónapot dolgozhatnak.

E program keretében nyílászáró cserét fognak saját erőből végrehajtani a polgármesteri hivatal épületén, tehát asztalos szakmunkát biztosítanak majd a közfoglalkoztatottak. Ezt követően az önkormányzat épületeinek karbantartását és takarítását fogják végezni, mondta el Hunyák Zsuzsanna, a település jegyzője, aki hozzátette, hogy jelenleg az agyag és eszközbeszerzés van folyamatban, hogy elinduljon az ablakgyártás és az ablakcsere. Ezt két fő végzi majd, négyen pedig már el is kezdték a munkát az önkormányzat épületeiben napi nyolc órás munkaviszonyban.

A következő, a hosszabb időtartamú önkormányzati közfoglalkoztatás lesz, amely február 15-én indul. Ide nyolc fő kiközvetítését kérte az önkormányzat. Két fő 8 órában, míg hat fő 6 órában fog dolgozni 5 hónapon keresztül. Ők közterület fenntartási munkákat, intézményekben takarítást, gondnoki feladatokat látnak majd el, valamint egy főt irodában alkalmaznak. A jegyzőasszony elmondta, hogy a jelentkezettek már megkapták a kiközvetítő lapjukat, ezt követően orvosi vizsgálatra mennek, így időben el tudják kezdeni a munkát.

Ezekkel párhuzamosan természetesen működik az országos közfoglalkoztatási program is, amelyben Székkutasról az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál, illetve a Tisza- Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnál alkalmaznak közfoglalkoztatottakat.

A TIMA-nál jelenleg 11 fő van alkalmazásban. Ez a program február 1-jén indult és december 31-ig tart. A hidegre és a hóra tekintettel jelenleg az önkormányzatnak segítenek a hó- és belvíz-mentesítésben, és ha ezzel végeznek, akkor a külterületeken fognak rekonstrukciós munkálatokat végezni. Székkutasról összesen 11 embert szeretnének foglalkoztatni, de elképzelhető, hogy lesz még egy következő körös felvétel, és egy-két embert még fel tudnak venni, de nem valószínű a létszámemelés, mondta el Szappanos Sándorné, a Tisza- Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat személyügyi gazdálkodója. Jelentkezni a területi illetékes csoportvezetőnél lehet, illetve az önkormányzatnál is segítséget nyújtanak.

Hunyák Zsuzsanna kiemelte, hogy az önkormányzati közfoglalkoztatásban olyan embereket tudnak alkalmazni, akik támogatásban részesülnek az önkormányzattól. Az országos programba viszont bárki jelentkezhet, aki álláskereső.

Forrás: promenad.hu