Több tucat éhező kutyát találtak vasárnap egy székkutasi tanyán, az állatok egy részét félméteres vagy rövidebb láncon, madzagon az épületekben tartotta gazdájuk - közölte Kecskeméti Krisztina orosházi állatvédő az MTI-vel. Az esettel kapőcsolatban a promenad.hu megkereste Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét is.


Szél István elmondta, vasárnap hívták fel az állatvédők, miután lakossági bejelentést kaptak az áldatlan állapotokról, az esetről az önkormányzatnak nem volt tudomása, de személy szerint mélységesen megdöbbentette az ügy. Mint kiemelte, minden hasonló magatartást elítél, így a délutáni képviselőtestületen is egyik fő témaként tárgyalják az esetet. Megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy tudnak segíteni élelemmel, vagy gazdikhoz való kihelyezéssel a sok ártatlan állaton. Továbbá kezdeményezik azt is, hogy legyenek a közeljövőben feltérképezve a hasonló tanyák, hogy ne fordulhasson hasonló eset ismét elő.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ugyanakkor azt mondta a hatósági állatorvos helyszíni vizsgálata alapján a kutyák állapota nem teszi szükségessé, hogy állatkínzás gyanúja miatt eljárás induljon a gazda ellen.

Az állatvédő elmondta, egy hatósági állatorvossal és rendőrökkel együtt lakossági bejelentés alapján mentek ki a Csongrád megyei község külterületén található tanyához, ahol megkötve 20-22 kutyát találtak, további 25-30 állat pedig szabadon csatangolt a két épület környékén.
Kecskeméti Krisztina szavai szerint az állatok "iszonyatos állapotban" voltak, egy részüket félméteres vagy rövidebb láncon, madzagon az épületekben tartotta gazdájuk, néhány kutyát pedig fölvitt a ház padlására, ahonnan azok nem tudtak lemászni.

A "csontsovány" állatokat megetteték, és vizet is adtak nekik. Megpróbálták megtalálni a kutyák gazdáját, de nem jártak sikerrel. Ahhoz, hogy el lehessen szállítani az állatokat, a tulajdonos lemondó nyilatkozatára is szükség van - tudatta a szakember. Hozzátette: ezzel párhuzamosan menhelyeket is keresnek, hiszen az összes állatot nem tudja befogadni az orosházi civil szervezet.

Jászai Linda, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, a hatósági állatorvos helyszíni vizsgálata alapján a kutyák állapota nem teszi szükségessé menhelyre szállításukat, és azt sem, hogy állatkínzás gyanúja miatt eljárás induljon a gazdájuk ellen.

Forrás: MTI/promenad.hu